Hlavní obsah

Lesům České republiky klesl hrubý zisk o 23 procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Státnímu podniku Lesy České republiky (LČR) loni klesl hrubý zisk o 23 procent na 4,98 miliardy korun kvůli vyšší těžbě kalamitního dřeva. Těžba byla 8,1 miliónu metrů krychlových, tržby 10,9 miliardy. Ve středu to uvedl generální ředitel LČR Daniel Szórád. LČR vlastní téměř polovinu lesů v zemi.

Foto: archiv Lesy ČR

Generální ředitel státního podniku Lesy České republiky Daniel Szórád

Článek

Dalším důvodem poklesu měla být změna stavu rezerv. Za vlastní výrobky a služby podnik utržil v roce 2016 celkem 10,9 miliardy korun, zatímco předloni to bylo 11,8 miliardy korun. Těžba dřeva vzrostla na 8,1 miliónu metrů krychlových z předloňských 7,7 miliónu metrů krychlových.

„Loňský rok byl z pohledu řízení lesnických činností ovlivněn nutnou těžbou stromů napadených kůrovcem. Z vytěžených 8,1 miliónu metrů krychlových dřeva představovalo více než polovinu kalamitní dříví, které je prodejné za výrazně nižší cenu,” uvedl Szórád.

Přes snížení se zisk podle něj řadí k nejlepším v historii podniku.

Szorád: Podnik vykázal řadu úspor

Vliv na snížení hospodářského výsledku mělo loni i nižší rozpuštění rezerv. Za rok 2014 podnik do výsledku účetně přičítal z rozpouštěných rezerv přes dvě miliardy korun, za rok 2015 to bylo 731 miliónů korun a za rok 2016 jen 147 miliónů korun.

Loni LČR odvedly do státního rozpočtu 5,6 miliardy korun. V roce 2014 to bylo 6,5 miliardy korun a v roce 2015 pak 8,3 miliardy korun. Podnik podle Szoráda vykázal řadu úspor, zejména při nákupu externích služeb. Při nákupu informačních technologii (IT) podnik uspořil 32 miliónů korun a na právních službách šest miliónů korun.

Naopak do sociálního programu sezónního zaměstnávání lidí bez práce podnik vložil 27 miliónů korun. Práci tak loni dostalo 290 lidí. Letos se v programu pokračuje, od března ve státní lesích sezónně pracuje 391 nových zaměstnanců. Dosud do sociálního programu LČR investovaly 58 miliónů korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám