Hlavní obsah

Kypr povolí v červnu komerční lety některým zemím včetně ČR

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kypr od příštího měsíce povolí komerční lety přerušené kvůli pandemii covidu-19 z některých zemí s nízkým výskytem koronavirové nákazy. Od 20. června tak budou moci do řecké části tohoto středomořského ostrova i turisté z České republiky, budou ale muset mít maximálně tři dny staré potvrzení o tom, že nejsou nakažení koronavirem. Informovala o tom v pátek agentura AP s odvoláním na kyperské ministerstvo dopravy.

Foto: Profimedia.cz

Letiště v kyperské Larnace. Ilustrační foto

Článek

Kyperské ministerstvo v pátek oznámilo, že spolu s experty vybralo dvě skupiny zemí, odkud budou moci být v červnu obnoveny komerční lety na Kypr. Od 9. června se to týká Řecka, Malty, Bulharska, Norska, Rakouska, Finska, Slovinska, Maďarska, Izraele, Dánska, Německa, Slovenska a Litvy.

Od 20. června pak budou moci létat na Kypr spoje ze Švýcarska, Polska, Rumunska, Chorvatska, Estonska a Česka. Hotely na Kypru zavřené kvůli koronaviru koncem března se znovu otevřou 1. června, uvedlo ministerstvo.

Cestující z jiné než uvedené země musí po příjezdu na Kypr na dva týdny do karantény. Výjimku mají u letů z jiných než povolených zemí také kyperští občané, cizinci s trvalým pobytem na Kypru nebo osoby se zvláštním povolením. I tito lidé ale budou muset mít zdravotní potvrzení, že nejsou nakaženi koronavirem, nebo mohou požádat o test až na Kypru, v tom případě ale budou muset strávit den v izolaci v určeném ubytování, uvedla AP.

Swiss od června obnoví lety z Prahy do Curychu

Ekonomika

Pro kyperskou ekonomiku je turistika velmi důležitá, na tamním hrubém domácím produktu (HDP) se podílí asi ze 13 procent. Podle odhadu tamní vlády přijde letos kyperský cestovní ruch asi o 70 procent příjmů očekávaných před nynější pandemií.

Na Kypru, tedy v jeho řecké části, kde žije necelý milion obyvatel, se dosud potvrdilo pouze asi 930 případů nákazy koronavirem, z toho dvě desítky lidí zemřely. Někteří zdravotní experti se v souvislosti s příjezdem zahraničních turistů obávají nárůstu počtu nakažených.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám