Hlavní obsah

Kvůli záchraně Kypru přijdou o část vkladů i tamní pojišťovny a charity

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nikósie

Záchrana Kypru před možným bankrotem se dotkne i části vkladů, které mají v tamních bankách pojišťovny, charitativní organizace a soukromé vzdělávací instituce. Původně se jich ale toto zdanění týkat nemělo.

Foto: Bogdan Cristel, Reuters

Bank of Cyprus

Článek

Celkem by měly přijít o 27,5 procenta vkladů nad 100 000 eur (2,6 miliónu korun) u Bank of Cyprus, oznámila kyperská centrální banka.

Ztráty těchto institucí jsou však nižší než u ostatních střadatelů. Těm bylo zabaveno až 60 procent vkladů nad 100 000 eur u Bank of Cyprus, upozornily agentury AP a Reuters.

Kypr se dohodl s mezinárodními věřiteli na záchranném úvěru v hodnotě deset miliard eur (téměř 260 miliard korun). V rámci této dohody musí zredukovat svůj přebujelý bankovní sektor a zabavit část vkladů v kyperských bankách nad 100 000 eur.

Dalších 13 miliard eur si ovšem musí sehnat ostrovní stát vlastními silami, protože ke své záchraně bude potřebovat celkem 23 miliard eur. Přístup týkající se finanční pomoci ze strany Německa a Mezinárodního měnového fondu podrobil v pátek kritice stálý tajemník kyperského ministerstva financí Christos Patsalides. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám