Hlavní obsah

Vzali jste na holuba atomovku, rozohnil se kyperský úředník ohledně půjčky

Nikósie

Stálý tajemník kyperského ministerstva financí Christos Patsalides si ohledně přístupu Německa a Mezinárodního měnového fondu (MMF) k finanční pomoci Kypru nebral žádné servítky. Nechal se slyšet, že šlo o střílení po holubovi atomovou bombou, uvedla agentura Reuters.

Foto: Andreas Manolis, Reuters

Christos Patsalides

Článek

„Zničili ekonomický systém, který fungoval. Ano, máme své nedostatky, ale rozsah trestu je mnohem větší než velikost problému,“ sdělil Patsilides k dohodě zahrnující konfiskaci velké části bankovních vkladů.

Patsalides ve vystoupení před vyšetřovací komisí, která začala zkoumat okolnosti pádu Kypru na pokraj bankrotu, řekl, že „sveřepý“ tým technokratů na Kypr uvalil krutý trest. „Pod tlakem Německa a MMF zastřelili holuba atomovou bombou,“ řekl Patsalides, který se jednání s mezinárodními věřiteli osobně účastnil.

Třináct miliard ze svého

Eurozóna a MMF poskytnou Kypru deset miliard eur (258 miliard korun), ke své záchraně ale bude ostrovní stát potřebovat celkem 23 miliard eur. Chybějící peníze si musí Kypr obstarat sám a podle dohody to má z velké části udělat zabavením většiny nepojištěných vkladů nad 100 000 eur ve dvou největších bankách.

Činitelé EU tvrdost verdiktu zdůvodnili přebujelostí kyperského bankovního systému. Zejména Německu bylo trnem v oku, že se Kypr stal daňovým rájem a centrem finančních služeb pro zahraniční firmy i střadatele. Paušální zabavení nepojištěných vkladů ale podle expertů povede k bankrotu velkého množství domácích firem, což prohloubí ekonomický rozvrat ostrova.

Reklama

Související články

Němečtí poslanci dali zelenou pomoci Kypru

Bez větších problémů prošlo v německém parlamentu schválení mezinárodního záchranného úvěru pro Kypr, nad nímž se vznáší nebezpečí bankrotu. Bez německého ano...

Výběr článků

Načítám