Hlavní obsah

Kvůli levnějšímu proudu uvažuje Maďarsko o znárodnění několika firem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Maďarsko jedná o znárodnění až sedmi společností, které poskytují veřejné služby. Sdělil to premiér Viktor Orbán, aniž by podle agentury Reuters konkretizoval jejich jména.

Foto: Laszlo Balogh , Reuters

Maďarský premiér Viktor Orbán

Článek

Maďarsko čekají příští rok volby a tamní vláda se již nějakou dobu snaží snížit ceny energií a oživit ekonomiku.

„Ještě to nemohu prozradit, ale u nejméně šesti až sedmi velmi důležitých společností v tomto sektoru (veřejných služeb), které byly v minulosti privatizovány, pokračujeme v jednáních o jejich odkoupení nebo přesunu do rukou státu,“ řekl premiér v rozhlasovém rozhovoru.

Mezi velké společnosti v sektoru distribuce energií a dalších veřejných služeb v Maďarsku patří němečtí dodavatelé E.ON a RWE, francouzské podniky EDF a GDF Suez a italská společnost Eni. Žádná z nich se k premiérově sdělení zatím nevyjádřila.

Vysoká cena za energie v porovnání s platy 

Orbán bude ve volbách příští rok usilovat o další mandát a chce si zajistit větší podporu mezi voliči. V lednu Budapešť snížila ceny energií pro domácnosti o deset procent a na listopad naznačuje další snižování cen za vytápění.

Premiér připomenul, že chce sektor veřejných služeb pro domácnosti přeměnit na neziskový. Příslušné návrhy by prý parlament mohl dostat příští rok na jaře, není ale jasné, zda by mohly být schváleny ještě před plánovanými volbami. K volebním urnám by se Maďaři mohli vydat v dubnu nebo květnu.

Maďaři podle premiéra platí za energie příliš mnoho ve srovnání s výdělky. Poukázal přitom na USA, kde jsou podle něj ceny energií o třetinu nižší než v Evropě.

Reklama

Výběr článků

Načítám