Hlavní obsah

Kvůli krizi souhlasí letečtí technici ČSA se snížením platů

– Praha

Letečtí technici a inženýři Českých aerolinií (ČSA) kvůli krizi souhlasí se snížením svých platů o pět procent. Informovala o tom ve čtvrtek jejich odborová organizace CAAE. Vedení letecké firmy chce kvůli krizi letos ušetřit na mzdových nákladech zhruba 300 miliónů korun. Zaměstnancům dalo na vybranou mezi dobrovolným snížením mezd na loňskou úroveň a propouštěním.

Foto: Petr Josek, Reuters

Článek

"Výkonná rada CAAE se takto rozhodla vedena snahou pomoci firmě v obtížné situaci probíhající světové finanční krize v roce 2009 a zároveň ve snaze udržet zaměstnanost leteckých techniků a inženýrů v roce 2009 na současné úrovni, což považujeme za klíčový předpoklad k udržení nastavené úrovně bezpečnosti provozu letadel ČSA," uvedl prezident CAAE Petr Voldán.

Ve firmě platí tříletá kolektivní smlouva, která zaručuje každoroční růst mezd o procentní bod nad inflaci. Podle managementu to ale v době prohlubujícího se útlumu v letectví příliš zatěžuje náklady společnosti. Letečtí technici původně se snížením mezd nesouhlasili, stejně jako odborová organizace dopravních pilotů.

Ve firmě nyní pracuje 4650 lidí. Aeroliniím od podzimu každý měsíc ubývají cestující. Za loňský rok vykázaly podle neauditovaných výsledků zisk před zdaněním 500 miliónů korun. Je to o 389 miliónů korun více než v roce 2007. Pozitivně se ve výsledcích projevil především prodej majetku a směna budov a pozemků s Letištěm Praha.

Nepříznivě naopak zasáhla do hospodaření vysoká cena ropy v loňském prvním pololetí a prudký propad poptávky kvůli krizi v posledním čtvrtletí. Celkem kvůli tomu společnost přišla o 800 miliónů korun. Letos aerolinky očekávají nulový zisk před zdaněním, případně ztrátu až 20 miliónů dolarů (411,7 miliónu Kč) a pokles počtu přepravených cestujících o šest procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám