Hlavní obsah

Kvitová jen chrání svůj majetek, vlády trestají úspěšné, míní ekonom

Novinky, tov

Vyjádření sociálnědemokratického poslance Stanislava Humla o možném zbavení občanství tenistky Petry Kvitové, která si kvůli daním přesunula své trvalé bydliště do Monaka, vyvolalo rozruch. Ani oslovení ekonomové se neshodnou. Podle těch liberálních učinila správný krok. Podle zastánců přerozdělování naopak.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Petra Kvitová

Článek

„Krok Petry Kvitové, stejně jako obdobné rozhodnutí slavného Gerarda Depardieua, je symbolický. Připomíná nám, že vlády svou daňovou politikou trestají úspěšné, podnikavé a inovativní a tím je vyhánějí ze země. Takových lidí jsou tisíce,” řekl Novinkám profesor ekonomie a rektor Vysoké školy CEVRO Institut Josef Šíma.

Foto: Profimedia.cz

Ekonom Josef Šíma

„Hlasování nohama je účinným způsobem, jak nejen ochránit svůj majetek, ale též přispět ke zvětšení rozsahu produktivních soukromých výdajů na úkor politicky motivovaného mrhání penězi,“ dodal Šíma.

Potůček: Peníze budou chybět ve veřejných rozpočtech

„Je to vážný problém, nejenom pokud jde o jednotlivce, ale především pokud jde o firmy. Česká republika a další země, které nejsou daňovými ráji, tak přicházejí o obrovské prostředky, které by mohly uplatnit ve svých veřejných rozpočtech,“ řekl Novinkám profesor Martin Potůček z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy.

Úspěšné sportovce, kteří zůstávají v Česku, označil za „dobrodince“. Trestat ty, jež odcházejí, odebráním občanství podle něj nepřipadá v úvahu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Martin Potůček

„Jednak by to odporovalo platným zákonům, protože dnes už máme možnost mít několik občanství. Trestat tímto způsobem jednotlivce, to si já neumím představit. Jde spíš o systémové řešení na úrovni EU a globální, které je ovšem zatím v nedohlednu,“ dodal Potůček.

Huml ve čtvrtek na Facebooku vyjádřil souhlas s článkem, který tvrdě kritizuje úspěšnou českou tenistku Petru Kvitovou. Ta se kvůli daním přestěhovala do Monaka. Podle Humla by lidé, kteří se přihlásí k trvalému pobytu do jiného státu, měli přijít o své občanství. [celá zpráva]

Anketa

Je správné využít možnosti přestěhovat se za nižšími daněmi?
Ano
81,3 %
Ne
18,7 %
Celkem hlasovalo 21482 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám