Hlavní obsah

Květinový dům na Václavském náměstí dostal stavební povolení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Platné stavební povolení má od pátku developer pro novostavbu na rohu Václavského náměstí a Opletalovy ulice, které říká Květinový dům. Do podzimu příštího roku plánuje majitel pozemku, společnost Flow East, mít hotovou hrubou stavbu, řekl projektový manažer Flow East Tomáš Matýsek.

Foto: Chapman Taylor Prague, Právo

Vizualizace projektu Květinový dům, který by měl vyrůst na rohu Václavského náměstí a Opletalovy ulice.

Článek

Dům postaví Metrostav, který vyhrál výběrové řízení. S dokončením stavby se počítá na začátek roku 2020.

Novostavbu v horní polovině Václavského náměstí plánuje firma mnoho let. Patří jí i hotel Jalta, který s pozemkem pro novou budovu sousedí. Nový dům bude ale nabízet výhradně kancelářské a obchodní prostory.

Památkou se původní rohový dům nestal

Záměr stavět nový dům vyvolával od počátku i negativní reakce.

Do příprav výstavby Květinového domu zasahovala občanská sdružení, někteří odborníci i často protichůdná rozhodnutí úředníků. Zásadní bylo odmítnutí ministerstva kultury prohlásit dům na rohu Václavského náměstí a Opletalovy ulice za kulturní památku; učinilo tak podle kritiků rozhodnutí zejména z obavy z arbitráže kvůli zmařené investici. Developer při svém postupu vycházel z předchozích rozhodnutí úřadů, která projektu umožňovala budoucí realizaci.

Po loňské demolici a přípravných pracích spojených i s dohledem archeologů začíná stavba domu s devíti nadzemními a třemi podzemními podlažími. Kromě stavebního úřadu, památkářů, archeologů a majitelů okolních staveb firma jako s dalším partnerem při přípravě stavby jednala také s projektantem metra, společností Metroprojekt.

Základy nad tubusy metra

„Založení stavby je vlastně přemostěním tubusů metra, které jsou 10–15 metrů pod budoucími základy stavby," říká Matýsek. Napříč stavební parcelou vede tunel mezi stanicemi Můstek a Muzeum. ”Metro i okolní domy pravidelně sledujeme a geodeticky zaměřujeme a mohu potvrdit, že nedošlo k žádným pohybům jejich konstrukcí,” dodal zástupce firmy.

Zástupci firmy, která v centru Prahy vlastní také několik historických domů, věří, že přes nedůvěru některých skupin lidí se jí podaří vyústění Opletalovy ulice do Václavského náměstí Pražanům i turistům zpříjemnit a přispět spolu s rekonstrukcí Národního muzea k oživení Václavského náměstí.

Reklama

Výběr článků

Načítám