Hlavní obsah

Kurz švýcarského franku drtí Maďary s devizovými úvěry

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Mnozí Maďaři si vzali hypotéky ve švýcarských francích a po poklesu hodnoty forintu jim dluhy narůstají do nezvládnutelných rozměrů. Příkladem může být podplukovník policie István S., který nedokázal splácet hypotéku, kterou si vzal ve švýcarských francích. Našli ho v jeho bytě s prostřelenou hlavou.

Foto: Profimedia.cz

Kvůli zvýšení kurzu se splátky pro mnohé lidi staly neúnosným břemenem.

Článek

Před globální finanční krizí bylo v Maďarsku módním trendem brát si úvěr na koupi domu nebo bytu ve švýcarských francích. To bylo v období, kdy frank stál 140 až 160 forintů. Aktuální kurz se nyní pohybuje na úrovni 250 forintů za jeden švýcarský frank. Splátky dlužníků se tak zvýšily do neúnosné míry.

Problémem se musí zabývat vláda, aby zabránila vytvoření armády bezdomovců z lidí, kteří by přišli o dům nebo byt při exekuci.

Dohoda s bankami

Vláda se pokouší o dosažení dohody s bankami, aby dlužníci mohli požádat o splácení úvěru za pevný kurz 180 forintů za frank až do roku 2014. Rozdíl mezi umělým a tržním kurzem se bude evidovat na zvláštním účtu a dlužník ho bude muset splatit i s úroky až vyprší platnost dohody s bankami.

Tisícům Maďarů, kteří jsou ve zpoždění se splátkami více než tři měsíce však reálně hrozí, že v exekuci přijdou o dům nebo byt. Na tyto dlužníky se totiž připravovaná dohoda s bankami vztahovat nebude.

Jak se projeví změna kurzu na splátkách
Pokud si klient vzal úvěr ve výši 6 miliónů forintů (600 tisíc Kč) při kurzu 150 forintů za frank na nemovitost v hodnotě osmi miliónů forintů (800 tisíc Kč) s dobou splácení 15 let, měl bance splatit s úroky 12 miliónů forintů (1,2 miliónu Kč) ve splátkách 70 tisíc forintů (7 tisíc Kč) měsíčně. V dnešní době při změněném kurzu švýcarského franku splácí stejný klient 120 až 130 tisíc forintů (12 až 13 tisíc Kč) měsíčně a dohromady splatí bance 22 až 24 miliónů forintů (2,2 až 2,4 miliónu Kč).

Premiér Viktor Orbán zdůraznil, že případné exekuce by se zatím měly týkat pouze nemovitostí v hodnotě převyšující 30 miliónů forintů (asi 3 milióny korun). „Bude se to týkat bohatších lidí, a dokud by došla řada na chudší dlužníky, věřím, že problém vyřešíme,“ uvedl Orbán.

Mezi možná řešení zařadil premiér odkoupení bytu státem, kdy občan v bytě zůstane jako nájemce. Druhým řešením je, že se občan nastěhuje do menšího bytu, na který dostane úvěr od banky. Třetím řešením by bylo stěhování těchto lidí do státních bytů.

Budování státních bytů

Podle Orbána by stát mohl vybudovat byty v rodinných domech postavených na státních pozemcích. „Chceme postavit rodinné domy se zahrádkou, aby si lidé mohli něco vypěstovat a tak vypomáhat rodinné kase. Jednalo by se o domy lehké konstrukce stavěné americkou technologií,“ uvedl Orbán pro deník Blikk.

Manželé by měli mít nárok na byt o rozloze 40 metrů čtverečních, rodiny s jedním dítětem o rozloze 50 metrů čtverečních a rodiny se dvěma dětmi by dostaly byt o rozloze 60 metrů čtverečních. V případě pětičlenné rodiny by se jednalo o byt o rozloze 80 metrů čtverečních.

Většina lidí neschopných splácet úvěry žije v okolí větších měst. Výstavba státních bytů by se proto měla rozběhnout na státních pozemcích v okolí Budapešti. Aby se snížily náklady na jejich výstavbu, budou zde pracovat nezaměstnaní v rámci aktivačních prací. První vytipovanou obcí je Ócsa, asi 30 kilometrů jihovýchodně od Budapešti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám