Hlavní obsah

Kuřáky znovu čeká nenápadné zdražování cigaret

Právo, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Kuřáci si během několika týdnů při koupi krabičky cigaret u většiny značek znovu připlatí jednu až dvě koruny. Tentokrát však za zdražení nemůže zvyšování spotřební daně, ale snaha tabákových firem na svých výrobcích více vydělat.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Novou vlnu zdražování rozpoutala společnost Philip Morris ČR, která má na tuzemském tabákovém trhu 55procentní podíl. Ve zvyšování cen ji následují i další výrobci a distributoři.

„Philip Morris už rozeslala odběratelům nové ceníky, které vstoupí v platnost od 2. března. Například  dvacítka cigaret Sparta Classic KS bude nově za 70 místo dosavadních 69 korun. Petry budou stát 65 Kč a Red & White rovných 60 Kč, stejně jako většina startek. Nezdraží prakticky jen marlbora,“ sdělil Právu dobře informovaný zdroj.

Další výrobce Imperial Tobacco si v reakci na kroky Philipp Morris nechal nyní vytisknout nové kolky na své značky Moon i West. Již dříve tak učinila i firma British American Tobacco, jejíž pallmalky tak podraží z 63 na 65 Kč. Prodejci mají zásoby cigaret za dosavadní ceny na čtrnáct až třicet dní. „Reálně tedy cigarety kuřákům podraží nejpozději v dubnu,“ odhaduje jednatel Imperial Tobacco Kamil Provazník.

Po několika letech je to poprvé, kdy se ceny cigaret zvyšují bez toho, že by stoupla spotřební daň. Tu ministerstvo financí slíbilo ponechat nejen pro letošek, ale i v příštím roce beze změn.

Na otázku Práva, proč se tedy má opět zdražovat, když už k tomu výrobce netlačí stát, Provazník odpověděl: „Kvůli předchozím enormně prudkým zvyšováním spotřební daně stouply za minulé tři roky ceny cigaret v ČR o více než polovinu. A to ještě výrobci část zvýšení daní vstřebali do svých marží. Je tedy pochopitelné, že teď se naopak snaží své hospodaření mírným zdražením trochu vylepšit.“

Pašuje se z Ukrajiny

Podle statistik kouří 27 procent Čechů a roční spotřeba cigaret v ČR přes zdražování přesahuje 23 miliard kusů. Stále více lidí totiž přechází na lacinější, i když méně kvalitní značky. Ty si kupuje už 61 procent kuřáků, zatímco takové značky, jako je Marlboro či Davidoff, kouří pouhých jedenáct procent z nich. S rostoucí drahotou také v České republice prudce roste spotřeba pašovaných, nelegálně vyráběných, či dovezených cigaret.

S rostoucím podílem nezdaněných cigaret přichází stát o obrovské částky. Zatímco v roce 2007 se na spotřební dani z tabákových výrobků vybralo v ČR 47,172 miliardy korun, loni už pouze 37,451 miliardy Kč. A to cigarety meziročně zdražily o osm korun.

Reklama

Související články

Krize má opět zdražit cigarety

Ministerstvo zdravotnictví chce prosadit zvýšení spotřební daně na tabákové výrobky a alkohol. Cílem je získat 13 až 14 miliard korun, o něž by státní rozpočet...

Výběr článků

Načítám