Hlavní obsah

Krúpova firma nekoupí od ČEZ byty v Praze-Písnici

Aktualizováno

Společnost Kennial ze skupiny Arca Capital slovenského finančníka Pavola Krúpy nekoupí sídliště v Praze-Písnici, které prodává energetická firma ČEZ. Důvodem je žaloba nájemníků na určení vlastnictví a právní vady, které nebyly součástí podmínek tendru. V pátek to v tiskové zprávě uvedla mluvčí skupiny Barbora Hanáková. Podle ČEZ není podávaná určovací žaloba právní vadou prodávaných bytů.

Foto: Petr Horník, Právo

Nájemníci bytů v Písnici proti prodeji v únoru demonstrovali před Úřadem vlády.

Článek

Firma Kennial na konci ledna vyhrála výběrové řízení s nabídkovou cenou zhruba 1,3 miliardy korun. [celá zpráva] „Existují zde právní vady, které nebyly součástí podmínek tendru, a prodávající za tyto vady neposkytl dostatečné záruky,“ uvedla Hanáková.

Není důvod k tomu, aby firma Kennial odstoupila od soutěže, sdělil v tiskovém prohlášení mluvčí ČEZ Roman Gazdík. Navíc podle něj nebrání tomu, aby katastrální úřad provedl vklad vlastnického práva ve prospěch firmy Kennial.

Právní poradci ČEZ ale budou teprve stanovisko Kennialu hodnotit. „Vlastnictví bytového portfolia ČEZ je nezpochybnitelné a podaná určovací žaloba není právní vadou prodávaných nemovitostí a nebrání tomu, aby katastrální úřad provedl vklad vlastnického práva ve prospěch vítězného uchazeče. Není tedy ani důvodem pro odstoupení účastníka ze soutěže,” dodal Gazdík.

Nájemníci: Výběrové řízení je nelegitimní

Žalobu na určení vlastnictví podali nájemníci, podle kterých mohlo v 90. letech nastat pochybení při převodu bytů do majetku ČEZ. Soubor panelových domů se 36 vchody tvoří větší část sídliště.

Domy byly postaveny v letech 1987 až 1990 a jsou po částečné rekonstrukci. Nájemníci s prodejem nesouhlasí a tvrdí, že měli slíbeno, že si budou moci byty odkoupit. „Považujeme celé výběrové řízení za nelegitimní včetně jeho výsledku,“ uvedl již dříve Ondřej Václavík za iniciativu Moje Písnice.

Mluvčí Arca Capital Hanáková také upozornila na to, že se skupina navíc cítí být v konfliktu zájmů vzhledem k její aktivitě při zastupování nájemníků bývalých bytů těžební firmy OKD. „A tedy z důvodu morálního i etického a úloze sociální odpovědnosti do tohoto projektu nemůžeme vstoupit,“ zdůvodnila.

Reklama

Výběr článků

Načítám