Hlavní obsah

Byty ČEZu v Písnici získá za 1,3 miliardy firma finančníka Krúpy

Právo, ČTK, svj
Aktualizováno

Více než 700 bytů společnosti ČEZ v Písnici získá firma Kennial. Společnost, která podle obchodního rejstříku patří firmě Arca Capital Bohemia finančníka Pavola Krúpy, nabídla 1,305 miliardy korun. V tiskové zprávě v pondělí o výběru vítěze informoval mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Více než 700 bytů společnosti ČEZ v Písnici získá společnost Kennial.

Článek

Soubor panelových domů s 36 vchody tvoří větší část sídliště, které je nedaleko budoucí stanice metra D Písnice. Domy byly postaveny v letech 1987 až 1990 a jsou po částečné rekonstrukci.

Nájemníci s prodejem nesouhlasí a tvrdí, že měli slíbeno, že si budou moci byty odkoupit.

„Považujeme celé výběrové řízení za nelegitimní včetně jeho výsledku,“ řekl Ondřej Václavík za iniciativu Moje Písnici. Zástupci nájemníků podle něj mají připravené podklady pro několik druhů právních kroků. ČEZ jejich argumenty odmítá.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Obyvatelé pražského sídliště Písnice a bytového domu Bělocerkevská, kteří nesouhlasí s prodejem bytů ve vlastnictví společnosti ČEZ, demonstrovali u Úřadu vlády v Praze.

Společnost Kennial potvrdila, že obdržela oznámení, že se stává vítězem výběrového řízení. Mluvčí Arca Capital Barbora Hanáková uvedla, že společnost získala bytový fond se 739 byty o rozloze 54 tisíc metrů čtverečních.

„Musíme dodržet podmínky, které stanoví smlouva, a samozřejmě i zákon. S nájemníky se nejdříve musíme sejít a zjistit, zda chtějí byty odkoupit nebo zůstat v nájmu,“ řekl Právu vlastník společnosti Arca Capital a statutární ředitel firmy Kennial Pavol Krúpa. „Pokud budou lidé chtít byty odkoupit, budeme hledat s nějakou bankou produkt, aby se jim to podařilo profinancovat,“ dodal.

Odkup celého balíku je totiž podle něj nerealistický. „Je to dost velká suma, nad miliardu korun,“ podotkl Krúpa.

Není to příběh OKD bytů, které kdysi získal investor téměř zadarmo. Budeme hledat takové podmínky, abychom nájemníkům, kteří o to budou mít zájem, dali možnost si tyto byty odkoupit.
Pavol Krúpa

Podle svých slov chce dát lidem možnost si byty odkoupit například formou družstev. „Bude záležet na tom, kolik lidí si je bude chtít odkoupit. Jestli jich bude pět, tak to pro nás nedává smysl. Musíme se sejít se zástupci nájemníků a promluvit si, co vlastně chtějí,“ uvedl.

Zdůraznil, že byty v Písnici jeho společnost koupila v soutěži, za tržní cenu, „dokonce nadstandardní, na hranici možných výnosů“.

„Není to příběh OKD bytů, které kdysi získal investor téměř zadarmo. Budeme hledat takové podmínky, abychom nájemníkům, kteří o to budou mít zájem, dali možnost si tyto byty odkoupit,“ ujistil Krúpa.

O nákupu bytů uvažovalo i hlavní město, nakonec ale nabídlo bezúročnou půjčku Praze-Libuši, pod kterou Písnice spadá. Městská část ji ale podat nestihla. „Z šesti vyžádaných dokumentů jsem dostal jen jeden. Město nám přípravu nevyžádané nabídky znemožnilo,“ řekl v pondělí starosta Jiří Koubek (TOP 09).

Podle dřívějšího vyjádření primátorky Adriany Krnáčové (ANO) město poskytlo součinnost už tím, že schválilo půjčku. Podat nabídku podle ní měla radnice sama. Podle původních informací mělo vyhodnocení nabídek trvat několik měsíců.

„Spěch společnosti ČEZ ukazuje, že se báli, že Praha nebo městská část nabídku podá,“ řekl starosta.

Krúpa se angažuje i v kauze OKD

Slovenský podnikatel Krúpa se angažuje také například v kauze OKD, dříve nabídl, že firmu koupí. V Česku vlastní jeho firma Arca Capital Bohemia například výrobce minerálních vod Karlovarská Korunní a Ondrášovka.

Kromě vítěze soutěže o bytový fond, které se zúčastnilo pět společností, v pondělí společnost ČEZ oznámila také firmy, které získají obchodní centrum a byty ve Vršovicích.

Firma STN Invest nabídla za obchodní centrum 68,2 milionu korun, což byla nejvyšší nabídka z devíti zájemců. Bytový dům v Praze 10 získá firma Aida Praha za 72,2 milionu korun. Zájem o něj mělo sedm společností.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám