Hlavní obsah

Krúpa chce po Bruselu prošetřit prodej Agrobanky. Kvůli nedovolené státní podpoře

Právo, plk

Investiční skupina Arca Capital finančníka Pavola Krúpy požaduje po Evropské komisi (EK) prošetření státní podpory poskytnuté skupině General Electric (GE) při odkupu Agrobanky. Arca se domnívá, že šlo o nedovolenou veřejnou podporu, a podala proto ke komisi stížnost.

Foto: Arca Capital

Pavol Krúpa

Článek

„Jedná se o nedovolenou veřejnou podporu, která byla GE poskytnuta ve výši téměř 20 miliard korun ze strany ČNB a zároveň ve výši 126 miliard korun získaných jako garance od státu,“ míní předseda představenstva Arca Capital Pavol Krúpa.

Vysoká ziskovost Agrobanky dokazuje, že podporu nebylo nutné poskytovat
Pavol Krúpa, Arca Capital

V rámci privatizace společnosti Agrobanka v roce 1998 odkoupila skupina GE ziskové části Agrobanky za cenu 304 miliónů korun. Zároveň tím GE získala nejen záruky ve výši 126 miliard korun od státu, ale také ze strany ČNB částku pro posílení kapitálové přiměřenosti banky ve výši 19,7 miliardy.

„Ihned po své privatizaci začala Agrobanka jako součást GE vytvářet zisk a již o rok později, v roce 1999, vykázala čistý zisk ve výši 980 miliónů,“ uvedla mluvčí Arky Capital Barbora Hanáková s tím, že vysoká ziskovost přesahující miliardu korun ročně pokračovala i v letech 2000 až 2015.

„Tato vysoká ziskovost Agrobanky dokazuje, že tuto podporu nebylo nutné v souvislosti s odkupem ziskových aktiv Agrobanky poskytovat. GE kapitálový vklad ve výši 19,7 miliard držela v Agrobance po celou dobu, aby si jej následně v roce 2015 vyplatila formou dividendy,“ nastínil Krúpa.

Komise se Agrobankou zabývala už v roce 2007

EK se už v roce 2007 prodejem části Agrobanky zabývala, a vyhodnotila státní podporu jako nepodstatnou, neboť k ní došlo v roce 1998, což byla před vstupem ČR do EU. Arca se však domnívá, že EK nerozhodla správně, neboť postupovala na základě neúplných a nekorektních informací.

Kapitálový vklad byl podle Arcy Capital sice poskytnut GE ze strany ČNB před vstupem ČR do EU, následně si však GE v roce 2015 tuto částku vyplatila formou dividendy.

„Proto se jedná o veřejnou podporu, která se svojí časovostí týká období po vstupu ČR do EU, tudíž je povinností EK posoudit, zda se jedná o státní podporu kompatibilní s vnitřním trhem či nikoliv,“ domnívá se Krúpa.

Krúpa: Tendr se jeví jako nestandardní 

Součástí stížnosti Arky je i výzva EK, aby si od GE vyžádala vysvětlení celé kauzy ohledně nákupu zdravého portfolia tehdejší Agrobanky. Tehdejší tendr se totiž podle Krúpy jeví jako velmi nestandardní, neboť se ho původně účastnilo 16 účastníků, finálně ale zůstala pouze GE.

„Tendrová dokumentace v té době navíc neobsahovala pro zájemce transparentní informace, a to právě o poskytnutí podpory ve formě kapitálového vkladu ve výši 19,7 miliardy a poskytnutých záruk až do výše 126 miliard pro nového vlastníka. Stejně tak v dokumentaci nikde není nic o poskytnutí put opce jako záruky plného odškodnění v případě neočekávaných závazků spojených s nákupem tohoto portfolia,“ vysvětlil finančník.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám