Hlavní obsah

Miliardář Krúpa vyzývá GE k pozastavení prodeje akcií Moneta Money Bank

Aktualizováno

Skupina Arca Capital slovenského miliardáře Pavola Krúpy vyzvala společnost GE Capital International Holdings k pozastavení prodeje zrychleného úpisu akcií společnosti Moneta Money Bank. Důvodem je podle ní nedořešený převod Agrobanky. Arca Capital je minoritní akcionář Monety Money Bank. Moneta se proti tvrzením skupiny Arca ohradila.

Foto: Arca Capital

Pavol Krúpa

Článek

Společnost GE Capital International Holdings, která je s podílem 42 a půl procenta největším akcionářem Monety Money Bank, prodává ve zrychleném úpisu přibližně 115 miliónů kusů akcií, což odpovídá asi 22,5 procenta akcií banky.

„Podle podmínek úpisu by celá transakce měla být dokončena již v pátek 30. září. Oznámení je překvapivé vzhledem ke stále trvajícímu období (180 dní), po které GE nemělo prodávat akcie po květnovém IPO (uvedení akcií na burzu v Praze),” uvedla Arca Capital v tiskové zprávě.

Moneta se proti tvrzením ohradila

Podle společnosti Moneta Money bank jde o nepodložené spekulace, které poškozují dobré jméno banky. „K žádným nepravostem zde nedošlo. Moneta považuje kauzu za uzavřenou, Agrobanka je v závěrečné fázi likvidace a připravuje výplatu likvidačního zůstatku. Tento postup byl schválen 96 procenty akcionářů Agrobanky,” uvedl Tomáš Černý z Moneta Money bank.

„Moneta jedná a vždy jednala v dobré víře pro všechny zúčastněné. Bohužel účelové snahy tvrdit opak poškozují zejména akcionáře Agrobanky, neboť oddalují dokončení likvidace a výplatu likvidacniho zůstatku,” dodal Černý.

Nedořešené převzetí Agrobanky

Skupina z pozice minoritního akcionáře Monety Money Bank vyzývá společnost GE Capital International Holdings, aby tento prodej pozastavila, než se vyřeší situace související se stále nedořešeným procesem převzetí části společnosti Agrobanka Praha ze strany Moneta Money Bank. Transakce mezi GE, Agrobankou a jejím tehdejším nuceným správcem se datuje do roku 1998.

„Převod části Agrobanka Praha stále nebyl zapsán do obchodního rejstříku a likvidace původní Agrobanky Praha nebyla doposud ukončena, čímž přetrvává riziko soudních sporů o navrácení části podniku Agrobanka Praha nebo narovnání případných nároků akcionářů společnosti Agrobanka Praha,” argumentuje Arca Capital.

Server Roklen 24 tento týden uvedl, že Arca Capital podala trestní oznámení pro podezření z protiprávního jednání při likvidaci Agrobanky a úplatkářství v souvislosti s uzavřením narovnávací dohody mezi členy orgánů Agrobanky na jedné straně a společnostmi GE Money Bank na straně druhé.

Skupina Arca Capital působí v regionu střední a východní Evropy. Zastoupení má v Bratislavě, Praze, Londýně a v Kyjevě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám