Hlavní obsah

Kromě úsporných opatření se v Evropě musí podporovat i růst, je slyšet z EU

Úsporná opatření, kterými se evropské země snaží bojovat s dluhovou krizí, již možná dosáhla svých limitů. Ruku v ruce s úsporami by měly jít i kroky na podporu růstu. Shodli se na tom předseda Evropské komise José Barroso i eurokomisař pro hospodářské a měnové záležitosti Olli Rehn.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Předseda Evropské komise José Manuel Barroso

Článek

„Ačkoli je tato politika (úsporných opatření) v zásadě správná, myslím si, že v mnoha směrech dosáhla svých limitů,“ řekl Barroso. „K tomu, aby byla politika úspěšná, nestačí její důkladná příprava. Musí mít určitou minimální politickou a sociální podporu,“ dodal.

Eurokomisař Rehn se už o víkendu nechal slyšet, že při tvrdých ekonomických cílech je potřeba větší míra flexibility.

Francie již minulý měsíc vyzvala evropské země ke zmírnění úsporné politiky, a to i přesto, že země galského kohouta společně například se Španělskem loni nedodržely cíle svých rozpočtových deficitů, připomněla agentura Reuters.

Francie tak chce zajistit větší prostor pro hospodářský růst a zabránit sociálním nepokojům. Úsporná opatření podporovaná Bruselem sice obnovila důvěru na finančních trzích, mají však negativní dopady na ekonomiku a zvyšují nezaměstnanost, připomínají analytici.

I z toho důvodu se zvažuje, že by právě Francie a Španělsko mohly dostat více času na dosažení tříprocentní hranice deficitu, kterou požaduje EU. V důsledku úsporných opatření se ekonomika EU nachází už druhým rokem v recesi.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám