Hlavní obsah

Krize v USA má jedno pozitivum, méně mrtvých na silnicích

Novinky, toh

Hospodářský úpadek ve Spojených státech ovlivňuje životy Američanů mnohem více, než by se zdálo. Lidé mají hlouběji do kapsy a ceny pohonných hmot raketově vzrostly. Z toho důvodu se méně jezdí auty a ubylo mrtvých na silnicích. Podle agentury AP loni zemřelo při nehodách nejméně lidí za uplynulých pět dekád.

Foto: Michaela Rehle, Reuters

Článek

Odborníci však zároveň připomínají, že za nižší úmrtností na silnicích je také větší využití pásů či přísnější postihy za řízení pod vlivem alkoholu. Podle pondělních statistik meziročně zemřelo během nehod o 9,1 procenta lidí méně.

V konkrétních číslech se jedná o 37 313 obětí, předloni jich bylo 41 059. Loňský výsledek je tak nejlepší od roku 1961, kdy se v autě zabilo 36 285 Američanů.

„Kvůli špatné ekonomice lidé jezdí méně, proto se snížil počet mrtvých,“ komentoval Adrin Lund prezident společnosti Insurance Institute for Higway Safety. Podle něj nejen že Američané méně jezdí auty, ale jsou i obezřetnější.

Podle AP se již několikrát v minulosti ukázalo, že zhoršující se ekonomika se „podepisuje“ i na nižším počtu mrtvých na silnicích. Obdobný vývoj jako nyní byl například v letech 1973 a 1974 za ropné krize, navíc v té době USA trápila vysoká inflace. Tehdy ubylo mrtvých o 16 procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám