Hlavní obsah

Krize si došlápla i na Sony, propustí tisíce lidí

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slabé zisky si vybírají další oběti mezi nadnárodními společnostmi. Elektronický gigant Sony oznámil, že propustí osm tisíc lidí. To je pět procent jeho pracovní síly. V úterý o tom informovala BBC.

Foto: Kim Kyung-Hoon, Reuters

Článek

Společnost zatím neuvedla, jakých zemí se propouštění konkrétně dotkne. Jisté však je, že stejně jako u mnoho jiných firem se Sony musí vypořádat s nižšími prodeji, které vyvolává zpomalující se světová ekonomika.

Japonská společnost s oznámením přišla poté, co země revidovala údaje o svém hospodářském růstu. Podle úřadů je recese hlubší, než se původně předpokládalo. Ve třetím čtvrtletí HDP klesl o půl procenta, předběžná zpráva hovořila o desetině procenta.

Sony kromě propouštění počítá i s úsporami okolo 1,1 miliardy dolarů (asi 22 miliard korun). Peníze chce ušetřit tím, že sníží počet továren o deset procent. Firma chce méně vydat také na investicích. Ty totiž ořeže až o třicet procent.

Již před několika dny oznámil těžký zásah i konkurenční Panasonic. Firma přehodnotila svůj výhled pro letošní rok. Odhad zisku snížila o devadesát procent. Za účetní rok, který končí Panasonicu v březnu, si původně plánovala zisk 310 miliard jenů, nyní už jen 30 miliard jenů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám