Hlavní obsah

Krize nekončí, ohrožena je britská banka HBOS

Novinky, CNN, BBC,

Většina světových akciových trhů se ve středu propadla. Neuklidnilo je ani rozhodnutí americké centrální banky Fed poskytnout půjčku ve výši 85 miliard americké pojišťovně AIG, o níž se spekulovalo, že může být další obětí krize. Akcie finančních ústavů dále klesají.

Foto: Toby Melville , Reuters

Britská banka Lloyds zvažuje převzetí hypoteční banky HBOS

Článek

V Británii je ohrožena největší hypoteční banka HBOS, která se nyní pokouší spojit s Lloyds BST a vláda je ochotna převzetí podpořit, i kdyby s tím nesouhlasil antimonopolní úřad.

Zatímco některé asijské trhy během středy lehce posílily, což byl případ Tokia, Soulu a Tchaipeje, evropské trhy se dále propadly stejně jako americké. Hlavní americký index Dow Jones ztratil dalších téměř tři sta bodů, i když se pak vzpamatovat a utrpěl jen jedenapůlprocentní propad.

Technologický NASDAG se ale v jednu chvíli popadl o 3,35 procenta, než posílil a propad činil jen 2,5 procenta. Propady hlásí i evropské indexy, frankfurtský DAX o 1,75 procenta, pařížský CAC 40 o 2,14 procenta a londýnský FTSE 100 o 2,25 procenta. K jeho poklesu přispěly především propady akcií hypoteční banky HBOS, vzniklé sloučením ústavů Halifax a Bank Of Scotland v létě 2001, o 19 procent a Royal Bank Of Scotland o 10,4 procenta.

HBOS je největší britskou hypoteční bankou s pětinovým podílem na trhu. Její vedení se obává možné budoucí krize kvůli poskytování rizikových hypoték a nechce, aby byla převzata státem, jako jiná britská hypoteční banka Northern Rock. Proto se pokouší spojit s bankou Lloyds TSB.

Britský premiér Gordon Brown při jednání s ředitelem Lloyds Victorem Blankem uvedl, že by bylo nejlepší, kdyby Lloyds banku HBOS koupil a ukončil tak nejistotu. Vláda dokonce naznačila, že by spojení podpořila a zatlačila na antimonopolní úřad, protože je to „v zájmu finanční stability“ a zaručilo by to, že na záchranu ústavu nebudou potřeba peníze daňových poplatníků . Lloyds má na hypotečním trhu osmiprocentní podíl. Banka Lloyds už měla zájem i o krachují Norther Rock, ale regulační úřady byly proti.

I propadům amerických trhů přispěly ztráty amerických finančních ústavů. Akcie Goldman Sachs ztratily o 41 procento a Morgan Stanley 21 procento.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám