Hlavní obsah

Křetínského EPH loni dosáhl dosud nejlepšího výsledku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Energetický a průmyslový holding (EPH) podnikatele Daniela Křetínského zvýšil loni provozní zisk EBITDA o desetinu na 56 miliard korun (2,1 miliardy eur), konsolidované tržby pak vzrostly o více než pětinu na 230 miliard korun (8,6 miliardy eur). Holding to v pátek oznámil na svém twitterovém účtu. Uvedl, že jde o dosud nejlepší výsledek.

Foto: Petr Horník, Právo

Daniel Křetínský

Článek

EPH je strukturován do dvou hlavních pilířů - EP Infrastructure (EPIF) a EP Power Europe (EPPE). EPIF sdružuje firmy EPH zabývající se přepravou, distribucí a skladováním zemního plynu, distribucí elektrické energie a produkcí tepla. Do EPPE patří hlavně zahraniční výrobci elektrické energie a těžební společnosti.

EPH byl založen v roce 2009. Většinovým vlastníkem holdingu se stal v roce 2017 Křetínský, který nyní drží 94 procent akcií. EPH zahrnuje více než 70 firem v ČR, na Slovensku, v Polsku, Německu, Maďarsku, Británii, Irsku, Itálii a Francii. Křetínský je podle aktuálních údajů časopisu Forbes třetím nejbohatším Čechem s majetkem v hodnotě 3,4 miliardy dolarů (asi 80 miliard korun).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám