Hlavní obsah

Kraje v roce covidu skončily ve schodku, obcím klesl přebytek

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obce loni hospodařily s přebytkem 19 miliard korun a hospodaření krajů vykázalo schodek pět miliard korun. Informovalo o tom ministerstvo financí. Předloni obce hospodařily s přebytkem 25,5 miliardy korun a kraje s přebytkem 5,8 miliardy korun.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Celkově hospodaření územních rozpočtů včetně dobrovolných svazků obcí loni skončilo i přes dopady pandemie koronaviru v přebytku 14 miliard korun. O rok dříve to ale bylo 31,7 miliardy korun.

Celkové příjmy územních rozpočtů loni vzrostly o 32,2 miliardy korun na 626,4 miliardy korun. Za růstem byly především přesuny ze státního rozpočtu. Naopak daňové příjmy klesly o 18,6 miliardy korun na 301,6 miliardy korun.

Celkové výdaje územních rozpočtů loni stouply o 49,8 miliardy na 612,2 miliardy korun. Z toho běžné výdaje vzrostly o 38,1 miliardy na 476,6 miliardy korun. Kapitálové výdaje, tedy investice, stouply o 11,8 miliardy na 135,6 miliardy korun.

Česko jede těžce na dluh. Jen za dva měsíce je schodek rozpočtu 86 miliard

Ekonomika

Loňský rok významně poznamenala globální pandemie covidu-19 a s ní související restrikce.

Hospodaření státu skončilo ve schodku 367,4 miliardy korun. Šlo o největší deficit v historii samostatného Česka, jež vzniklo v roce 1993. O rok dříve vykázal státní rozpočet deficit 28,5 miliardy korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám