Hlavní obsah

Kraj zachraňuje venkovské obchody

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O 20 až 50 tisíc korun může do 9. ledna žádat u Královéhradeckého kraje každá z obcí s méně než tisícovkou obyvatel. Peníze mají pomoci zachránit místní prodejny. Kraj na tento účel vyčlenil téměř tři miliony korun. V letošním roce, kdy dotace rozděloval poprvé, o srovnatelnou částku zažádalo celkem 75 obcí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

„Už v době, kdy ještě nebyl tento krajský program vypsán, podporovali jsme místní prodejnu z obecního rozpočtu,“ uvedl Jaromír Jirka (bezp.), starosta Martínkovic, příhraniční obce na Broumovsku, kde žije na pět set obyvatel. Pomoc kraje však vítá.

„U nás prodejnu provozuje místní občanka. Obchod je velmi dobře zásobený a myslím, že ceny v něm jsou srovnatelné s cenami jinde. Existence prodejny v obci je důležitá zejména pro lidi, kteří nemají automobil. I když autobusové spojení máme poměrně dobré, zejména pro starší lidi je složité jezdit nakupovat do vzdáleného města,“ míní Jaromír Jirka.

Dotace kraj uděluje na zachování nebo obnovu stálé prodejny, ale také třeba na provoz pojízdné prodejny.

Na plat i uhlí

„Neurčujeme, na co konkrétně se má příspěvek využít. Může jít na mzdy pracovníků obchodu, ale i na úhradu provozních nákladů,“ uvedl hejtman Jiří Štěpán (ČSSD). Jak prozradil starosta Jirka, v Martínkovicích dotace přispívá právě k snížení provozních výdajů. Hradila se z ní elektrická energie a uhlí na topení v prodejně.

Z vesnic mizí malé prodejny. Nevyplatí se

Ekonomika

Jedním z úspěšných žadatelů bylo i město Dobruška, které získalo dotaci 29 tisíc korun. „Nejde však o podporu prodeje ve městě, ale v místní části, která splňuje podmínku méně než tisíc obyvatel,“ upozornil hejtman.

Nejen pro malé vesnice

O podporu nežádají pouze sídla z pohraničních oblastí či odlehlých regionů. Často jde o obce z těsné blízkosti velkých měst. Podporu tak získalo například Blešno (26 tisíc korun) nebo Světí (50 tisíc), ležící na dohled krajského města.

„Dotační program chápu nejen jako podporu konkrétních maloobchodních provozoven, ale především jako podporu života na venkově. V mnoha vesnicích je obchod vedle hospody prakticky jediným místem setkávání občanů a funguje tak v podstatě jako komunitní centrum. Zachování prodejen v menších obcích je zásadní především pro starší spoluobčany,“ míní hejtman Štěpán.

„V obci obchod s potravinami máme, ale pro mě jako pracující s naprosto nevhodnou provozní dobou. Proto musím nakupovat v Hradci. Ale je pravda, že zejména starší lidé tam nakupovat chodí. Přitom si popovídají, berou to jako návštěvu u známých,“ potvrzuje Edita Šebestová ze Skaličky na Hradecku.

Dotační programy na venkovské prodejny mají v Česku také Pardubický, Plzeňský a Jihomoravský kraj a Kraj Vysočina.

Reklama

Výběr článků

Načítám