Hlavní obsah

Kraj Vysočina má u Sberbank miliardy, snaží se k nim dostat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Kraj Vysočina má na účtech u banky Sberbank miliardy korun. Z banky se kraji podařilo vybrat jen část. Potvrdil to v pondělí náměstek hejtmana Miroslav Houška. Ve Sberbank končí také daňové příjmy kraje.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Pobočka Sberbank v Liberci, na jejíž vstupní dveře někdo nalepil ukrajinské vlajky. Ilustrační foto

Článek

Ve čtvrtek večer bylo na účtech této banky 3,9 miliardy korun, na účty České národní banky se podařilo převést 1,625 miliardy korun.

„Teď nám zbývá vyřešit 2,365 miliardy korun. K těm jsme poslali papírové příkazy v hodnotě 1,101 miliardy korun. Další příkaz byla výpověď termínovaného vkladu ve výši 700 milionů korun. K oběma těmto transakcím zadaným papírovou podobou nemáme zatím žádnou zpětnou vazbu, zatím je na účtu nevidíme a nevíme, zda byly odúčtovány Sberbankou,“ řekl Houška.

ČNB pracuje na odejmutí licence Sberbank v Česku, lidé mohou vybrat 1000 korun denně

Ekonomika

Teď řeší, jak z účtů ČNB, přes niž proudí peníze do školství a na sociální věci, platit běžné výdaje kraje.

Počítají, jestli vyjde pojištění

Kraj podle něj také zjišťuje, zda bude moci využít pojištění vkladů pro obce a kraje.

„Protože je tam podmínka, že vklady má pojištěné pouze ten, který má určitou výši daňových příjmů. A já se domnívám, že my jsme bohužel nad tím limitem, ale spočítané to ještě nemáme,“ řekl Houška.

Jiné kraje peníze stahovaly

U Sberbank měly účet i Praha a Jihomoravský kraj, ty minulý týden peníze z účtů stahovaly. Jihomoravskému kraji se peníze podařilo z větší části vybrat, Praha účet zrušila, ještě tam má ale 160 milionů korun.

„Spolupráci se Sberbankou navázali naši předchůdci ve vedení Prahy v minulém volebním období,” sdělil Novinkám náměstek pražského primátora Pavel Vyhnánek s tím, že již loni město z banky stáhlo dlouhodobá depozita.

„V předvečer invaze na Ukrajinu jsme také převedli veškeré volné prostředky v objemu 620 milionů Kč do jiných bank. V té samé době jsme vypověděli spořící účet, kde zbývalo 160 milionů Kč, které jsme nemohli okamžitě převést. Jedná se o dvě promile finančních prostředků Prahy a jejich další osud aktivně řešíme s ministerstvem financí a ČNB," doplnil.

Účet Vysočiny u ruské banky se řešil už v roce 2014 po anexi Krymu. Tehdejší hejtman Jiří Běhounek (ČSSD) řekl, že účet u této banky je výhodný.

ČNB pracuje na odejmutí licence Sberbank v Česku, lidé mohou vybrat 1000 korun denně

Ekonomika

Sberbank v pondělí neotevřela své pobočky, nefunguje jí internetové bankovnictví ani karty. Česká národní banka zahájila s bankou řízení o odebrání licence.

Reklama

Výběr článků

Načítám