Hlavní obsah

Koruna trhá rekordy, je nejsilnější za pět let

Novinky, bož
Aktualizováno

Česká měna k euru ve středu zpevnila na nejsilnější úroveň za téměř pět let, když prolomila hranici 25,40 koruny euro. Vyplynulo to z dat serveru Patria.cz. K dolaru se česká měna dostala na 20,75 koruny, čímž se dostala na nejsilnější hodnotu od léta 2014.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Článek

„Kurz koruny začal posilovat včera po jestřábích výrocích člena bankovní rady Vojtěcha Bendy. Ten potvrdil, že vnímá pro letošní rok rizika vyšší inflace a vyššího růstu mezd, než předpokládá poslední prognóza centrální banky, což by znamenalo rychlejší zvyšování základních sazeb ČNB,” komentoval vývoj pro Novinky hlavní ekonom ING Bank Jakub Seidler.

Úrokové sazby mají dále růst

ČNB pro letošní rok ve své prognóze počítá s dvojím růstem sazeb celkově o 0,5 procentního bodu, připomněl Seidler. „Poté Benda ve Vídni zmínil, že ČNB bude letos pokračovat ve zvyšování sazeb a koruna se postupně vrací k trendu dlouhodobějšího posilování,” dodal Seidler.

Bendova vyjádření podle Seidlera poslala korunu k silnějším úrovním navzdory tomu, že tyto informace nebyly pro trh žádná novinka a Benda momentálně patří mezi největší jestřáby v bankovní radě ČNB.

Koruna začala posilovat v dubnu

Koruna začala posilovat v dubnu loňského roku, kdy Česká národní banka ukončila intervence. Předtím kurz české měny držela těsně nad hranicí 27 Kč za euro.

Analytici oslovení Novinkami na začátku roku odhadovali, že posilování koruny bude pokračovat i v roce 2018. „Dokonce se domnívám, že koruna může posílit ještě výrazněji pod hladinu 25 korun za euro a nelze ani vyloučit testování hladiny 24 korun za euro,” upřesnil analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák s tím, že na konci roku očekává, že se tuzemská měna bude pohybovat kolem úrovně 24,50 koruny za euro.

Reklama

Výběr článků

Načítám