Hlavní obsah

Koruna svou rekordní pozici neudržela

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Česká koruna na začátku týdne opět posunula své historické hranice. Vůči dolaru v pondělí dopoledne posílila až na 25,29 Kč/USD, což byla nejsilnější úroveň za dobu existence české koruny. Své zisky však neudržela a pondělní obchodování uzavřela na 25,40 Kč/USD.

Foto: Stanislava Dvořáková

Zaplněná čekárna po celou dobu ordinančních hodin byla důkazem zájmu o preventivní vyšetření a pochopení jeho významu.

Článek

Zpevnění koruny bylo důsledkem propadu dolaru k euru přes rekordní hladinu 1,29 USD/EUR. Následná korekce dolaru korunu oslabila. Vůči euru zahájila domácí měna týden na slabé úrovni 32,64 Kč/EUR. Po převážnou většinu dne však díky posílení dolaru koruna tyto ztráty napravila a závěr ji zastihl na 32,52 Kč za euro.

Úterý bude podle analytika KB Jan Vejmělka opět ve znamení situace na eurodolarovém trhu a na okolních trzích regionu. Dokud to ostatní devizové trhy nedovolí, koruna své současné zisky nijak výrazně nezkoriguje. "Předpokládáme, že se kurz udrží v pásmu mezi 32,35 a 32,65 Kč/EUR," dodal.

Americká měna začala opět ztrácet po kratší přestávce na konci minulého týdne. "Trh očekává, že se tento týden otestuje hranice 1,30 USD/EUR," uvedl dealer České spořitelny Viktor Mikulecký. To by dál stlačilo kurz blízko 25 Kč/USD. "V nejbližší době ale úroveň 25 Kč/USD odolá," odhadl dealer.

Oslabování dolaru je podle analytiků pro českou ekonomiku v principu výhodné, pokud slabý dolar nezbrzdí oživování ekonomiky v EU. Slabý dolar je příznivou informací pro spotřebitele. Podle ekonomů by totiž slabý dolar měl přispět ke zlevnění pohonných hmot, plynu pro domácnosti, zboží ze zámoří nebo například počítačových komponentů.

Vůči společné evropské měně se dolar v pondělí dostal až na 1,289 USD/EUR. "V pátek byly hodně špatné údaje o americké zaměstnanosti. Trh očekává, že se tento týden otestuje hranice 1,30 USD/EUR," uvedl Viktor Mikulecký z dealingu České spořitelny. To by dál stlačilo kurz koruny k dolaru blízko 25 Kč/USD. "V nejbližší době ale úroveň 25 Kč/USD odolá," dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám