Hlavní obsah

Koruna před jednáním ČNB o úrokových sazbách posílila

Aktualizováno

Česká koruna ve čtvrtek v poledne překonala hranici 24,10 Kč za euro. Stalo se tak poprvé od 1. září 2011. Měna výrazně posiluje před rozhodnutím České národní banky (ČNB) o zvýšení základní úrokové sazby. Ekonomové odhadují zvýšení o 0,75 procentního bodu. Základní úroková sazba by v takovém případě stoupla na 4,5 procenta, tedy na nejvyšší hodnotu od ledna 2002.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podle dat agentury Bloomberg zpevnila koruna na 24,094 Kč za euro. Podle hlavního ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandy je možné i další posilování.

„Koruna se takřka nezastavitelně řítí ke kritické hranici 24,00 Kč za euro. Té naposledy dosáhla koncem dubna 2011, před takřka jedenácti lety,“ uvedl Kovanda.

Zpevňující kurz koruny reaguje na čtvrteční zasedání rady ČNB, která by měla oznámit další zvýšení základní úrokové sazby. Ačkoliv většina ekonomů předpokládá navýšení o 0,75 procentního bodu na 4,5 procenta, tak není vyloučeno, že sazba vzroste rovnou o jeden procentní bod.

Inflace v eurozóně dosáhla pěti procent, úroky se zvyšovat nemají

Ekonomika

Důvodem růstu sazeb je nadále rostoucí inflace a s tím spojená snaha centrální banky tlumit inflační očekávání, tedy že inflace nadále rychle poroste. V nové prognóze pak čekají ekonomové především zvýšení odhadu letošní průměrné inflace až k osmi procentům. V listopadu počítala banka pro letošní rok s průměrnou inflací 5,6 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám