Hlavní obsah

Koruna posílila vůči euru pod 25,50. Je nejsilnější za čtyři a půl roku

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká měna ve středu ráno prorazila úroveň 25,50 koruny za euro. Je tak nejsilnější od dubnového ukončení intervencí České národní banky a zároveň od března 2013.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj kurzu koruny k euru

Článek

Koruna po půl deváté posílila až na 25,47 CZK/EUR. „Posiluje zřejmě díky posledním výrokům centrálních bankéřů. Trhy překvapil především guvernér Jiří Rusnok, podle kterého jsou šance prosincového zvýšení sazeb ČNB padesát na padesát,” komentoval ekonom Komerční banky Marek Dřímal.

„K ještě silnějším úrovním by českou měnu mohla posunout nová příznivá data z ekonomiky či vyjádření dalších členů bankovní rady ČNB o potřebě zpřísnění měnových podmínek. Ta budou podstatná i pro možné zvýšení sazeb v prosinci,” dodal. Odhaduje, že koruna bude posilovat i v příštím roce a na jeho konci se kurz může dostat až na 24,70 CZK/EUR.

„Pokud budou z ČNB i nadále zaznívat hlasy ve prospěch prosincového zvýšení úrokových sazeb, může koruna v nadcházejících týdnech vůči euru dále posilovat a v závěru letošního roku se nacházet na dohled hranici 25 korun za euro,” řekl analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

Česká měna posiluje od dubnového ukončení intervencí ČNB, která předtím kurz koruny držela nad 27 CZK/EUR.

Koruna ve středu dál mírně posílila vůči americkému dolaru na 21 CZK/USD. Na začátku letošního roku stál dolar téměř 26 korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám