Hlavní obsah

Koruna pokračuje v masivním posilování

Novinky, Bohumír Žídek

Koruna pokračuje v masivním posilování vůči euru. Od začátku týdne si česká měna proti společnému evropskému platidlu připsala téměř 70 haléřů, respektive více než 2,4 procenta. Vyplývá to z dat serveru Kurzy.cz. Ve čtvrtek odpoledne se kurz pohyboval kolem 26,70 za euro.

Článek

Koruna výrazně zpevňuje i proti americkému dolaru. Za poslední dva dny, kdy probíhá dramatické sčítání amerických voleb, si proti němu připsala přes dvě procenta. Ve čtvrtek odpoledne se tak kurz pohyboval kolem 22,60 Kč/USD.

„V porovnání s nejistotou kolem amerických voleb je ta česká nejistota relativně menší a úroveň nejistoty je to hlavní, co dnes ceny měn určuje,“ konstatoval hlavní ekonom skupiny Natland Petr Bartoň.

Koruna výrazně posiluje vůči euru

Ekonomika

Koruna i další regionální měny v době společenských a ekonomických otřesů oslabují, protože je investoři podobně jako akcie považují za riziková aktiva. To bylo velmi patrné při obou vlnách koronavirové krize.

Hodnota koruny se silně propadla ve druhé polovině března, kdy ji dolů strhly obavy z globálního šíření nemoci covid-19. Na pomyslné dno si sáhla 24. března, kdy jedno euro vyšlo na 27,81 koruny.

Později začala opět posilovat, v jednu chvíli se přiblížila dokonce k hranici 26 korun za euro. Se zhoršením epidemiologické situace v Česku však na podzim začala opět oslabovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám