Hlavní obsah

Koruna mírně oslabila. Euro je za 26,70

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká měna v úterý dopoledne oslabila, v 10:30 se obchodovala na 26,70 Kč/EUR. Proti pondělním 17:00 tak ztratila 15 haléřů. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj kurzu koruny k euru

Článek

V pondělí pomohly koruně k dočasným ziskům zprávy o růstu tempa inflace a poklesu míry nezaměstnanosti. Po jejich zveřejnění koruna posílila až k 26,50 Kč/EUR. Byla tak o padesátník silnější než po ukončení intervencí, to znamená posílení o necelá dvě procenta.

Posilování koruny je zatím velmi mírné ve srovnání například s ukončením intervencí ve Švýcarsku v roce 2015. Tehdy švýcarský frank dočasně posílil k euru o více než pětinu.

ČNB není na trhu aktivní, ujišťuje Rusnok

„Nálada na zahraničních trzích je po ránu lehce nervózní a bude korunu držet na uzdě," uvedl Jiří Cihlář z Next Finance. Navíc v úterý nejsou nové statistiky, koruna tak podle něj bude krátkodobě oslabovat. Na konci dne by ale měla být na obdobné úrovni z rána, tedy poblíž 26,60 Kč/EUR, míní. „Během dne však stále varujeme před vyšší vrtkavostí koruny," dodal Cihlář.

Podle Tomáše Vlka z Patria Finance mohla být impulzem k oslabení informace od guvernéra České národní banky Jiřího Rusnoka, že centrální banka už není na trhu aktivní a korunu po ukončení intervenčního režimu nijak nebrzdí. Rusnok to řekl v rozhovoru pro deník Právo.

Česká národní banka držela korunu intervencemi kvůli obavám z deflace od listopadu 2013 na kurzu nad 27 Kč/EUR. Kurzový závazek koruny vůči euru ukončila minulý týden ve čtvrtek. Během trvání kurzového závazku koupila centrální banka na devizovém trhu eura za zhruba dva bilióny korun, odhadují analytici.

Reklama

Související články

Koruna posílila k euru o 50 haléřů

Koruna v pondělí ráno posílila zhruba o desetník k euru. V 09:15 se obchodovala za 26,48 koruny za euro. Od čtvrtečního ukončení intervencí ČNB je o 50 haléřů...

Výběr článků

Načítám