Hlavní obsah

Koruna k euru posílila pod 25,50

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká měna před středečním zasedáním ČNB posiluje k euru i dolaru. K euru dočasně posílila až na 25,40 a byla tak nejsilnější od loňského dubna, vyplývá z dat serveru Patria. Další výraznější posilování koruny vůči evropské měně ale v létě ekonomové neočekávají.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Vývoj kurzu koruny k euru

Článek

„Koruna pod hladinu 25,50 za euro zamířila v úterý v pozdně odpoledních hodinách a těsně pod 25,50 se nachází i ve středu ráno,” řekl Novinkám analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

K americké měně koruna posílila na 22,40 Kč za dolar.

Za posílením koruny je podle Nováka nutné hledat dva hlavní důvody. Tím prvním je středeční zasedání bankovní rady ČNB, před kterým část trhu může spekulovat, že ČNB zvýší úrokové sazby, případně naznačí, že by byla ochotna sazby zvýšit ve druhé polovině letošního roku. Novák nicméně naopak odhaduje, že ČNB do konce letošního roku se sazbami hýbat nebude.

„Druhým důvodem posílení koruny je rétorika hlavních centrálních bank – ECB a amerického Fedu. Obě centrální banky v minulém týdnu poměrně jednoznačně signalizovaly uvolnění měnové politiky ve druhé polovině letošního roku, tj. snížení sazeb. A právě výhledově nižší sazby v USA pomáhají výše úročeným měnám zemí rychle se rozvíjejících trhů, a to včetně české koruny či polského zlotého,” dodal ekonom.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Vývoj kurzu dolaru

V současnosti by byl ale opatrný s očekáváními, že koruna bude během letních měsíců vůči euru dále výrazně posilovat. „Nejpravděpodobnější je podle mě během léta obchodování kolem hladiny 25,50 či lehce pod touto hladinou, tj. cca 25,30 – 25,50. Prudší posílení koruny směrem k hranici 25 Kč/EUR spíše neočekávám. Výraznější zisky si naopak může koruna připsat k americkému dolaru, a to až k hladině 22 korun za dolar,” uzavřel Novák.

Posilují i další měny

„Celý tento měsíc většině měn v regionu přeje obrat v měnové politice americké centrální banky. Ta se svou rétorikou přiblížila k začátku snižování úrokových sazeb, což podporuje měny rozvíjejících se ekonomik,” soudí také analytik Komerční banky František Táborský.

„Včerejší posílení koruny však připisujeme spíše neobvyklým obchodům na trhu, které nesouvisí s posilujícím trendem tohoto měsíce. Naše prognóza počítá v dalších měsících se stabilitou koruny v pásmu 25,40 až 25,60 koruny za euro až do konce tohoto roku,” dodal.

Hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská upozornila na to, že v noci na středu neposílila jen koruna, ale i maďarský forint a turecká lira. Dokazuje to, že nejde primárně o domácí český faktor.

„Koruna se veze na naději na přechodné zklidnění globálních hrozeb od obchodní války až po další neeskalování konfliktu mezi USA a Iránem. Naděje, že (americký prezident) Donald Trump se o víkendu sejde a čínským prezidentem a začnou konstruktivně jednat o nových pravidlech vzájemného obchodu, je veliká. Může se ale ukázat jako planá,” řekla Novinkám Horská.

Reklama

Výběr článků

Načítám