Hlavní obsah

Koruna je opět na historickém maximu

PRAHA
Aktualizováno

již druhý den za sebou česká měna boří historické rekordy vůči euru. Ve čtvrtek se její kurz dostal až na 24,58 Kč za euro. K dolaru posílila na 15,95 Kč. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Článek

"Vzhledem k tomu, že poslední posílení zůstává bez korekce, nelze vyloučit, že se koruna pokusí své zisky ještě rozšířit," uvedl analytik Patrie Tomáš Vlk.

Podle něj by však šlo jen o technický pohyb. "K růstu české měny nyní nevidíme oporu v nových zprávách ani ve vývoji na vyspělých trzích."

Podle něj by však šlo jen o technický pohyb. "K růstu české měny nyní nevidíme oporu v nových zprávách ani ve vývoji na vyspělých trzích."

Hlavní čtvrteční událostí by podle analytiků mělo být jednání Evropské centrální banky. "Změna sazeb se ale nečeká, banka je drží na čtyřech procentech už rok a zřejmě zde ještě nějaký měsíc zůstanou," dodal ekonom.

Již ve středu ekonomové tvrdili, že koruna k rekordům důvod nemá. Analytici totiž nenašli žádný důvod, proč měna posílila. Naopak makroekonomická data zveřejněná v květnu ukazovala na zpomalení ekonomiky, což by korunu mělo "krotit".

Reklama

Související články

Silná koruna nutí turisty v Česku šetřit

Praha už není pro cizince levnou destinací. Silná česká měna má za následek, že turisté zaplatí v centru hlavního města v restauracích nebo za ubytování stejně...

Dovolené nezdražují, může za to silná koruna

Drahá ropa sice v uplynulých dnech přiměla největší tuzemské cestovní kanceláře zdražit zahraniční zájezdy, čeští turisté mířící v létě do oblíbených destinací...

Výběr článků

Načítám