Hlavní obsah

Koruna prudce posiluje, je nejsilnější od poloviny března

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká měna v úterý po poledni posílila téměř o 13 haléřů na 26,473 koruny za euro. Ke společné evropské měně je tak nejsilnější od 13. března. Vyplývá to z dat serveru Kurzy.cz. Koruna si v minulých měsících připisovala výrazné ztráty v důsledku koronavirové krize.

Článek

Na korunu v tuto chvíli pozitivně působí dohoda evropských lídrů o rozpočtovém rámci EU na příštích sedm let a shoda na parametrech fondu obnovy ekonomik.

Posilují i akcie, index pražské burzy vzrostl o 0,82 procenta. Německý DAX připisuje 1,88 procenta.

Babiš: Summit byl úspěšný, Česko bude z fondu EU čerpat 960 miliard korun

Ekonomika

Koruna prudce oslabila ve druhé polovině března, kdy ji dolů strhly obavy z globálního šíření nemoci covid-19. Na pomyslné dno si sáhla 24. března, kdy jedno euro vyšlo na 27,81 koruny.

Koruna i další regionální měny v podobných situacích oslabují, protože je investoři podobně jako akcie považují za riziková aktiva.

Koruna je slabší, dovolená přesto vyjde levněji

Ekonomika

Česká měna si příliš nepolepšila ani po většinu května, kdy v řadě zemí stále platila restriktivní opatření a virus se šířil. Situace se zlepšila až na přelomu května a června. Od té doby se s menšími výkyvy kurz koruny pohyboval kolem 26,60 za euro.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám