Hlavní obsah

Koruna doplatí na vládní krizi jen krátkodobě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Kurz koruny může klesnout o několik desítek haléřů, snížit se mohou i přímé zahraniční investice a investice na akciovém trhu. Inflace ani nezaměstnanost by však růst neměly. Případné předčasné volby by zároveň mohly pomoci k rychlejšímu nastartování ekonomických reforem. To vše vyplývá z reakcí ekonomů na stávající politickou situaci.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Článek

"Krátkodobé oslabení koruny vůči euru by mohlo být v rámci desetihaléřů, zhruba na 30,20 až 30,50 Kč/EUR," řekl hlavní ekonom Patria Online David Marek s tím, že do pondělí se toto pásmo v závislosti na vývoji politické situace může ještě změnit. V pátek koruna zpevnila na 29,84 Kč/EUR, a dostala se tak na dosah 2,5letého maxima.

Oslabení koruny očekávají i hlavní ekonomka Next Finance Markéta Šichtařová a analytik Volksbank Vladimír Pikora.

Koruna bude podle Šichtařové klesat jen krátkodobě. "Oslabování koruny je dobré chápat jako krátkodobou, časově ohraničenou příležitost na nákup korun za devizy," uvedla ekonomka. Podle ní se koruna vrátí k posilování, které pramení mimo jiné z vysokého růstu produktivity práce.

Mohou klesnou investice

Nynější nejasná situace vládní koalice se zřejmě negativně promítne do přímých zahraničních investic i investic do akcií. "Současná situace rozhodně nenahrává tomu, aby do země přitékaly nové a nové prostředky," uvedl Pikora. Zároveň podle něj vznikne obava, jakým způsobem se bude privatizovat. "Problém by mohl nastat u privatizace Českého Telecomu, která by se mohla zpozdit," podotkla Šichtařová s tím, že zpomalení prodeje by se pak odrazilo v dalším oslabení koruny.

Zásadní změny v ekonomice však podle ekonomů nenastanou ani v případě, že by vláda padla. "Ekonomika se neotřese v tom smyslu, že by začala růst nezaměstnanost a inflace. Nic takového se nestane," dodal Pikora.

V případě pádu vlády by v dlouhodobém pohledu mohla být současná situace pro ekonomiku dokonce příznivá. "Pokud by byly předčasné volby, tak by nastartování reformních kroků mohlo být dříve než za rok a půl, nebo dva roky," poznamenal Marek. Uspíšila by se tak penzijní reforma a snižování rozpočtového schodku.

Reklama

Související články

Gross: nejdu k prezidentovi podat demisi

Prezident Václav Klaus se v neděli setká s premiérem Stanislavem Grossem (ČSSD), aby s ním probral poslední vývoj koaliční krize. Klaus to uvedl před odletem...

Výběr článků

Načítám