Hlavní obsah

Koronavirus poslal České dráhy do ztráty dvě miliardy

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České dráhy v pololetí skončily ve ztrátě 1,98 miliardy korun. Výsledky negativně ovlivnila především globální pandemie nemoci covid-19, uvedla společnost ve čtvrteční tiskové zprávě.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Stát a kraje si u Českých drah ročně objednávají dopravu za zhruba 14 miliard korun.

„Po zavedení opatření proti šíření nemoci poklesl počet cestujících v našich vlacích oproti běžnému stavu o více než 90 procent,“ uvedl generální ředitel drah Václav Nebeský.

Postupné uvolnění restrikcí podle něj sice následně vedlo k oživení zájmu o cestování, nicméně ani tak se společnost nevrátila na loňské počty zákazníků a výši tržeb.

Českým dráhám stoupl zisk, od státu inkasovaly miliardy

Ekonomika

V mezinárodní dopravě podle Nebeského drahám stále citelně chybí zahraniční turisté. Za celé pololetí společnost přepravila 59,8 milionu zákazníků, což je meziročně zhruba o třetinu méně.

Klesla také průměrná přepravní vzdálenost na jednoho cestujícího, která v prvním pololetí činila 43 kilometrů. V součtu najeli zákazníci Českých drah v první polovině roku 2,56 miliardy kilometrů.

Ztrátu 1,92 miliardy korun vygenerovala osobní doprava, dalších 44 milionů prodělala nákladní doprava ČD Cargo.

Reklama

Související témata:

Související články

RegioJet přerušil prodej jízdenek do Lublaně

Dopravce RegioJet přerušil prodej jízdenek do slovinské Lublaně. Umožní také bezplatné stornování již zakoupených lístků. Důvodem je omezení pro vstup Čechů do...

Výběr článků

Načítám