Hlavní obsah

Kopřivnická Tatra se v dražbě prodala za 176 miliónů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cheb
Aktualizováno

Kopřivnická automobilka Tatra byla v dražbě v Chebu prodána za 176 miliónů korun. Podnik vydražila společnost Truck Development. Hodnota Tatry byla k pátku stanovena na 1,765 miliardy korun, její závazky činily 1,5 miliardy korun. Vyvolávací cena byla 175,135 miliónu. Dražby se zúčastnil jediný dražitel.

Foto: Anna Bortlíčková, Právo

Tatra Phoenix

Článek

Peníze na koupi poskytla investiční skupina J Předseda představenstva Truck Development Marek Galvas potvrdil, že za ovládnutím Tatry stojí J, ale prý nejen ona.

„Podnik chceme převzít v pondělí, nebo v úterý. Nepředpokládáme žádné propouštění a chceme zachovat výrobu v současném rozsahu,“ sdělil Galvas.

Slavného českého výrobce nákladních automobilů poslala do dražby společnost Composite Com, které Tatra dluží asi 650 miliónů korun. Společnost chce v dražbě uspokojit své pohledávky a očekává od ní, že přivede do Tatry kapitálově silného vlastníka.

Vstup do nové životní kapitoly

Podle generálního ředitele společnosti Tatra Ronalda Adamse vstoupil nyní podnik do nové kapitoly svého 163 let dlouhého života. „Dnešní změna vlastníka řeší finanční záležitosti, které firmu v minulých třech letech brzdily. Nové výrobky a nové trhy, na něž Tatra v tomto obtížném období vstoupila, by se nyní mohly rychle rozvíjet a přivést Tatru zpět na špičkovou pozici, která jí náležela předtím, než byl průmysl zasažen celosvětovou finanční krizí,“ uvedl.

Adams konstatoval, že dlouhodobá potřeba finančních prostředků, které banky odčerpaly a jež předchozí vlastníci nebyli schopni v průběhu trvajícího sporu mezi vlastníky a bankami nahradit, budou nyní k dispozici a umožní pokračování rozvoje.

Tatra má v současné době běžný objem zakázek na pět měsíců dopředu a doufá, že vyřešení vlastnictví a finančních záležitostí dovolí firmě tržně expandovat a navýšit výrobu nových nákladních vozů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám