Hlavní obsah

Kopřivnická Tatra bude propouštět

Právo, Pavel Karban

Čtyři stovky lidí opustí v nejbližší době automobilku Tatra Kopřivnice. Informaci potvrdil generální ředitel Ronald Adams i odboráři. Tatra sníží počet zaměstnanců ze 4500 na 4100 lidí.

Článek

„Podařilo se nám nabrat více nových zaměstnanců, čímž celkový počet stoupl na vyšší úroveň, než kolik je zapotřebí pro zabezpečení našich cílů,“ objasnil Adams.

„Tento počet odpovídá našemu plánovanému stavu,“ připojil nejvýše postavený manažer. Upozornil, že i po zeštíhlení bude mít firma o 1100 zaměstnanců více, než když do automobilky nastoupil v září 2006. Kolik lidí z jednotlivých profesí odejde, ale zatím Tatra neřekla.

O propouštění ví už i předseda tatrováckých odborů Pavel Baroň. Odcházející zaměstnanci se podle něj budou hlavně rekrutovat z řad brigádníků, lidí odcházejících na důchod a agenturních pracovníků. Baroň, jenž je zároveň i členem dozorčí rady, upozornil na to, že za propouštěním je ekonomika. „Růst koruny a cen energií, nafty i oceli je v posledních měsících velký,“ poznamenal.

V roce 2007 dosáhla automobilka Tatra tržeb ve výši 5,9 miliard korun, přičemž 84 procent z těchto tržeb připadlo na export. Čistý zisk mateřské společnosti vloni dosáhl 859 miliónů korun. Tržby celé skupiny Tatra představovaly v loňském roce 7,702 miliard korun, což je více o přibližně 1,6 miliard než v roce 2006. Čistý konsolidovaný zisk skupiny Tatra dosáhl v loni výše 901 miliónů korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám