Hlavní obsah

Kontrolujeme víc potravin odjinud, napsal Polákům Jurečka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

České dozorové orgány kontrolovaly více potraviny z Německa, Nizozemska nebo Belgie než z Polska, uvedl ve středu ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Polskému resortnímu kolegovi Marku Sawickému poslal údajně důkazy. Z tabulky, která byla k dopisu přiložena, ale paradoxně vyplývá opak. Kontrolovalo se nejvíce polských potravin. Statistiky, které by dokládaly Jurečkovo tvrzení, chybí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Článek

Statistiky od Státní veterinární správy Jurečkova slova ale dokládají. Podle nich je sice kontrol v Polska nominálně nejvíce, ale to proto, že ze země se dováží velké množství zboží. Procentuálně je nejvíce kontrol u zboží z Itálie, Belgie nebo Nizozemska.

Z tabulky, kterou Jurečka k dopisu přiložil, ovšem vyplývá, že kontroloři odebrali letos přes 32 000 vzorků potravin od českých výrobců. Z Polska pocházelo 4500 odebraných vzorků, což bylo zhruba o 1400 více než z Německa a dvojnásobné množství než ze třetího Španělska.

Polské zboží figuruje z pohledu celkově odebraných vzorků na druhém místě i v inkriminovaném období od 7. srpna, tedy od doby, kdy Rusko vyhlásilo sankce na dovozy vybraných potravin ze Západu.

"Ministru Sawickému předkládám statistický přehled jako důkaz toho, že naše dozorové orgány Státní veterinární správa a Státní zemědělská a potravinářská inspekce nekontrolovaly polské potraviny nebo potraviny dovážené z Polska více než z jiných zemí," uvedl Jurečka v tiskové zprávě. Z čísel je podle něho vidět, že české dozorové orgány více kontrolovaly například potraviny z Německa, z Nizozemska nebo Belgie.

Poláky pobouřilo nařízení, které mělo údajně požadovat bedlivější kontroly potravin z Polska než z dalších zemí. Česká strana možnou diskriminaci polských producentů popírá. SZPI na to reagovala slovy, že kontrol je více, protože se sledují potraviny, které byly původně určeny na ruský trh, kvůli embargu se ale dostaly do ČR, protože jsou na ně rozdílné požadavky. Takových potravin je nejvíce z Polska.

Jurečkova slova dokládají jiná čísla

Z čísel, která ČTK poskytla Státní veterinární správa, vyplývá, že od začátku letošního října, odkdy platí zpřísnění nahlašování dovozů potravin, oznámili dovozci přes 13 000 zásilek živočišných produktů z Polska a provedli u nich 1430 kontrol. To bylo sice v absolutním počtu nejvíce kontrol, avšak z Polska se v uvedeném období dováželo nejvíce.

V poměru k přijatému počtu zásilek však výrazně častěji veterinární inspektoři kontrolovali zboží z Itálie, kde zkontrolovali čtvrtinu z 1211 zásilek a z Dánska, kde kontrolovali pětinu dovozů. Větší podíl kontrol vzhledem k nahlášeným dovozům než Polsko zaznamenalo také Irsko, Belgie, Maďarsko a Francie.

SZPI za stejné období zaznamenala nejvíce dodávek čerstvého ovoce a zeleniny z Nizozemska (5483), Polsko bylo do výše přijatých zásilek druhé (5318), třetí Španělsko s necelými 5000 zásilek. Nejvíce kontrol se týkalo zboží z Nizozemska (1408), následovalo Španělsko z 1301 kontrolami, Polsko bylo třetí z 1195 kontrolami. Vzhledem k počtu zásilek inspekce kontrolovala více nizozemské, španělské či italské produkty než polské.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám