Hlavní obsah

Jak jsme na tom s jádrem? Odborníci diskutují na konferenci Nové jaderné zdroje

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co přinese výstavba nových jaderných bloků v Dukovanech? Jak ovlivní budoucnost české energetiky, tuzemského průmyslu a stavebnictví? A jakým způsobem se do výstavby zapojí náš výzkum? Nejen o těchto otázkách se bude hovořit na konferenci Nové jaderné zdroje, kterou Novinky přinášejí živě.

Živě: Konference Nové jaderné zdroje- politická diskuzeVideo: SEKURKON s.r.o.

 
Článek

Konferenci pořádá Svaz podnikatelů ve stavebnictví ve spolupráci s Ministerstvem průmyslu a obchodu České republiky a CPIA (aliance české energetiky). Organizátorem je společnost SEKURKON, s. r. o.

O aktuálním stavu přípravy na výstavbu nového jaderného zdroje pohovoří náměstek sekce jaderné energetiky na ministerstvu průmyslu Tomáš Ehler, ředitel společnosti Elektrárna Dukovany II. Petr Závodský, ředitel ÚJV Řež Daniel Jiřička a zástupce společnosti ČEZ. Politická diskuze začne ve 14:15.

Foto: SPS

Konference Jádro – nové jaderné zdroje

Předseda Technologické agentury ČR Petr Konvalinka bude mluvit o zapojení českého průmyslu a výzkumu do výstavby nových jaderných bloků.

V jednom z panelů budou diskutovat zástupci firem, které se o dostavbu Dukovan ucházejí. Jedná se o společnosti EdF z Francie, Westinghouse z USA a KHNP z Jižní Koreje.

Démonizované jádro může zastavit klimatickou změnu. Věří mu stále více zemí

Ekonomika

Pro tendr nakonec nebyl osloven ruský Rosatom. Již dříve vláda vyloučila čínské zájemce. Podle senátní úpravy takzvaného nízkouhlíkového zákona, nazývaného lex Dukovany, se této zakázky ruské a čínské firmy nakonec nebudou moci zúčastnit jakýmkoliv způsobem.

Pro výstavbu bude možné využít pouze technologie od dodavatelů ze států, které přistoupily k mezinárodní dohodě o vládních zakázkách z roku 1996. Rusko a Čína mezi tyto státy nepatří.

Na základě doporučení Senátu do zákona, který ještě čeká na podpis prezidenta, přibyly bezpečnostní záruky při výběru dodavatelů stavby a uzákonění možnosti parlamentního souhlasu se smlouvou o výkupu elektřiny z jaderné elektrárny.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám