Hlavní obsah

Konec uhlí v Česku v roce 2038, doporučila uhelná komise

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uhelná komise se shodla na konci těžby a spalování uhlí v České republice v roce 2038, tedy za 18 let. Konečné rozhodnutí je ale na vládě. V komisi nyní zasedají dva ministři.

Foto: Novinky

Povrchový hnědouhelný lom v severozápadních Čechách

Článek

Komise vybírala z termínů 2032, 2038 a 2043, nakonec se shodla na prostřední variantě. Pro ni bylo 15 členů z 19členné komise. Dva byli proti, dva se zdrželi. Mezi nimi i ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO), který podle svého vyjádření hlasoval pro dřívější termín. Podle jeho vyjádření bude česká energetika zásadně přeměněna už v roce 2030 a bylo by proto možné termín 2033 stihnout.

Komisi vedou ministr průmyslu Karel Havlíček (za ANO) a právě Brabec. Kromě nich jsou v ní zástupci energetických, těžařských a hornických firem, ale i ekologové a vědci. Komise je poradním orgánem vlády, funguje od loňska.

Ekologové hlasovali pro dřívější termín 2033. Ekolog a člen komise Jan Rovenský upozornil na to, že komise nedopracovala většinu analýz dopadů na regiony, životní prostředí, na rozpočty či teplárenství. Chtěl, aby se hlasování odložilo, jinak je to „zapřahání vozu před koně.”

Ministr Havlíček má ochranku

Domácí

V usnesení komise zároveň schválila, že podmínkami útlumu jsou zejména včasná náhrada uhelných zdrojů jinými zdroji a zajištění energetické bezpečnosti České republiky. Komise zmínila dostavbu nových jaderných zdrojů podle stávajícího harmonogramu či úspěšnou transformaci teplárenství. Vláda by také měla minimálně každých pět let provádět přezkum rozhodnutí v závislosti na vnějších faktorech.

Od uhlí ustupuje většina evropských zemí, například Polsko letos na podzim ohlásilo termín 2049, Německo má v plánu skončit v roce 2038.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám