Hlavní obsah

Konec roku oslaví v ČR čtvrt miliónu cizinců

Právo, los

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Většina hotelů má už na letošního Silvestra o hosty postaráno. Hoteliéři z turisticky přitažlivých míst hlásí již s předstihem, že na poslední den v roce mají obsazeno. Jen do hlavního města by podle odhadů mohlo přijet přes 100 tisíc cizinců.

Foto: Jiří Smutný

Zácpy v ulici Koliště jsou běžné

Článek

Obsazeno mají horská i lázeňská střediska, ve větších městech je však ještě možné pokoj sehnat. Volná místa jsou také v západočeské části Šumavy nebo v Beskydech. Celkem by mohlo trávit Silvestr a Nový rok v Česku až 220 tisíc turistů, třetina z nich bude z Německa. Nízkonákladoví dopravci letos do Prahy dopraví také více turistů z Británie a Itálie.

 Nebudou chybět ani Španělé, Nizozemci, Američané či Francouzi. Hotely v Krušných horách i v západočeských lázních mají na Silvestra již obsazeno. Příchod Nového roku tam budou slavit především cizinci, hlavně Němci.

Již tři měsíce jsou na Silvestra vyprodány dva největší hotely v Božím Daru - Praha a Zelený dům. Šanci mají ještě ti, kteří chtějí strávit konec roku v západočeské části Šumavy. Volná místa jsou spíše ve větších hotelech. Naproti tomu v jihočeské části Šumavy jsou hotely a penziony beznadějně obsazeny. Pro opozdilce je jedinou šancí, že někdo pobyt na poslední chvíli odřekne.

V Krkonoších poslední pokoje

Ubytovatelé v Krkonoších nabízejí už jen poslední volné pokoje. "Na Silvestra jsme úplně vyprodaní," řekla majitelka špindlerovského hotelu Lomnice Soňa Cejnarová. Komu se však podaří ubytování sehnat na poslední chvíli, mohl by ušetřit. Některé hotely již před Vánocemi snížily ceny až o 30 procent na zhruba 1200 korun na osobu a noc se snídaní.

Také v Jizerských horách není od neděle až do 2. ledna žádné volné lůžko. Zimní střediska Libereckého kraje budou obsazena i během prvního lednového týdne. Úvodní dny nového roku tam tráví tradičně i ruské rodiny, které slaví vánoční svátky později. Život se po předloňských povodních vrátil také do hotelů v Hřensku na Děčínsku. Živo bude na Silvestra v Jeseníkách. Většina ubytovacích kapacit je již obsazena.

Žádnou šanci nemají ani zájemci o oslavu posledního dne roku v hotelu Červenohorské sedlo, zadáno je už od října. Obsazena jsou i všechna lůžka v hotelech na severu Čech. Volné pokoje mají hotely v Moravskoslezském kraji, a to v centru Ostravy, ale i v Beskydech. Lidé mohou zamířit například do hotelu Srdce Beskyd v Čeladné či Rajské boudy v Malenovicích.

Regiony bez hor mají volno

Ve Zlínském kraji mají zájemci jen malou šanci, že uspějí. Spojení oslavy konce starého roku se zimními radovánkami je tak atraktivní, že většina hoteliérů musí zájemce odmítat již v létě.

Téměř obsazeny jsou hotely i v Pardubickém kraji, většinou plno mají i středočeské hotely. Naproti tomu řada ubytovacích zařízení na jihu Moravy je prázdných, protože v regionu nejsou žádné hory, a nenabízí se tedy vyžití na sjezdovkách. Zato na sousední Vysočině pobyt většinou rezervují turisté, kteří chtějí v kraji zůstat několik dní a zalyžovat si na sjezdovkách či běžeckých tratích.

Reklama

Výběr článků

Načítám