Hlavní obsah

Konec dánského eskima. Zmrzlina dostane vhodnější název

Novinky, nčs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dánská společnost Hansens Is, která vyrábí populární zmrzlinu Eskimo, změní její název. Firma to uvedla ve středečním prohlášení a doplnila, že vybere pro svůj výrobek vhodnější název. Ten stávající je terčem kritiky už desítky let, ale až nyní se firma rozhodla ke změně.

Foto: Profimedia.cz

Eskimo změní svůj název.

Článek

Společnost se prý rozhodla změnit název zmrzliny Eskimo, aby neurážela Inuity a další obyvatele arktických regionů. Jde o velký obrat - dříve byla Hansens proti změně názvu nanuků.

Dánská firma uvedla, že se k zásadnímu kroku rozhodla poté, co se nyní vyrojily debaty o „hanlivém a urážlivém jednání proti menšinám”.

Výrobce cereálií čelí nařčení z rasismu kvůli hnědému stvoření. Mouřenín z čokolády Kofila je v bezpečí

Koktejl

„Eskimo vnímá řada obyvatel Grónska jako urážlivé označení. Myslím, že změna názvu je jediná možnost, jak nám projevit respekt,” uvedla Aaja Chemnitz Larsenová, zástupkyně Grónska v dánském parlamentu. Vysvětlila, že termín ve volném překladu znamená „pojídači syrového masa”.

Grónsko, které je autonomní součástí Dánska, je domovem zhruba 55 tisíc Inuitů.

Hansens Is čelila kritice za název zmrzliny už od 70. let minulého století. Nespokojení byli právě obyvatelé arktické oblasti.

Larsenová uvedla, že doufá, že i ostatní dánské firmy se odhodlají k podobnému kroku, třeba společnost Premier Is, která vyrábí produkt „Kaempe Eskimo” (Velké Eskimo), ale uvedla, že změnu názvu pro zmrzlinu obalenou v čokoládě neplánuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám