Hlavní obsah

Koncernu RWE se kvůli odklonu od jádra značně propadl zisk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Frankfurt

V prvním pololetí letošního roku se čistý zisk energetického giganta RWE výrazně propadl. Důvodem je zejména rozhodnutí Německa opustit jaderný program kvůli březnové katastrofě v japonské jaderné elektrárně Fukušima.

Foto: Profimedia.cz

Jaderný reaktor

Článek

Čistý zisk RWE klesl v prvním pololetí na 1,67 miliardy eur (asi 40 miliard korun) oproti 2,75 miliardy eur (asi 66 miliard korun) za totéž období před rokem. Průzkum agentury Reuters odhadoval sumu na 1,71 miliardy eur. Jak společnost uvedla, dodatečné náklady týkající se odpojení jaderných bloků vyšly v prvním pololetí na 900 miliónů eur (asi 21,6 miliardy korun).

Na celý rok odhaduje RWE propad čistého zisku o 35 procent, analytici jsou ještě skeptičtější, když udávají až 42 procent. Společnost by však chtěla prodejem svých aktiv a zavedením jednotlivých opatření dosáhnout v roce 2013 zisku na úrovni 2,5 miliardy eur.

Spolková vláda v čele s kancléřkou Angelou Merkelovou rozhodla po fukušimské havárii ukončit provoz osmi nejstarších jaderných elektráren v zemi. Kompletní odstávka zbývajících devíti elektráren tohoto typu proběhne do roku 2022. Jde o naprostou změnu kurzu, dříve se naopak počítalo s rozšířením životnosti jednotlivých jaderných elektráren.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám