Hlavní obsah

Komerční banka dostala pokutu 7,5 milionu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Komerční banka dostala od České centrální banky (ČNB) pokutu 7,5 milionu korun za to, že nesnížila celkové náklady spotřebitelských úvěrů o úrokové náklady u 1116 spotřebitelů, kteří požádali o předčasné splacení hypoték.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Banka tak porušila zákon o spotřebitelském úvěru. Vyplývá to ze zveřejněného rozhodnutí centrální banky, na které v pátek upozornil web Seznam Zprávy.

KB musí zaplatit pokutu do 30 dnů od nabytí právní moci, přičemž právní moci nabylo rozhodnutí podle údajů na webu ČNB 10. června.

Komerční bance stoupl v prvním čtvrtletí zisk o tři čtvrtiny

Ekonomika

Počátkem roku dostala pětimilionovou pokutu za podobné pochybení stavební spořitelna Modrá pyramida, která patří do skupiny Komerční banky.

Z nyní zveřejněného rozhodnutí ČNB plyne, že KB nesnížila spotřebitelům, kteří požádali o předčasné splacení spotřebitelského úvěru na bydlení v období od poloviny března 2019 do poloviny července 2020 a uskutečnili jej, celkové náklady hypoték o výši úroku a dalších nákladů.

Klienti by je museli zaplatit, pokud by úvěr nebyl předčasně splacen. Zmíněné úrokové náklady činily podle ČNB 12,89 milionu korun.

Podle zákona o spotřebitelském úvěru má ale spotřebitel v případě předčasného splacení úvěru právo na snížení celkových nákladů úvěru o výši úroku a dalších nákladů, které by musel platit v případě, že úvěr nebyl předčasně splacen.

Věřitel, například banka, pak má právo na náhradu účelně vynaložených nákladů, které mu vzniknou v souvislosti s předčasným splacením, připomněl web Seznam Zprávy.

Komerční banka a Moneta budou sdílet bankomaty

Ekonomika

Komerční banka je podle něj přesvědčena, že její přístup má oporu v důvodové zprávě k zákonu, a nevylučuje, že se problém dostane i před soud.

„Víme, že ČNB zastává dlouhodobě odlišný názor, a máme za to, že tuto otázku může závazně vyřešit pouze nezávislý soud,” uvedl pro web mluvčí KB Pavel Zúbek.

ČNB rozhodla o pokutě pro KB v polovině letošního února, minulý týden zamítla rozklad proti tomu a potvrdila původní, únorové rozhodnutí.

Komerční banka je mateřskou společností Skupiny KB a součástí mezinárodní skupiny Société Générale.

Patří mezi přední bankovní instituce v ČR i v regionu střední a východní Evropy. Hlavním akcionářem KB je francouzská Société Générale s podílem 60,4 procenta. S akciemi banky se obchoduje na pražské burze.

Reklama

Výběr článků

Načítám