Hlavní obsah

Kolaps cen ropy ohrožuje Saúdskou Arábii. Stát zvyšuje daně, bere lidem příspěvky

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Propad cen ropy se podepisuje na stavu veřejných financí Saúdské Arábie. Království muselo přistoupit k řadě úsporných opatření – státní zaměstnanci přišli o příspěvky na životní náklady, stát omezil výdaje na investice a také zvýšil DPH z pěti na 15 procent.

Foto: Hamad I Mohammed, Reuters

Celkem 98,5 procenta akcií Saudi Aramco vlastní stát.

Článek

Saúdskoarabskému ropnému gigantu Saudi Aramco meziročně klesl zisk o 25 procent na 16,7 miliardy amerických dolarů (424,9 miliardy korun). V úterý o tom informoval server listu Financial Times. Vlastníkem firmy je stát.

Na hospodářských výsledcích společnosti se silně podepsal výrazný propad cen ropy. Ty od začátku roku klesly o polovinu.

„Krize kolem covidu-19 je nesrovnatelná s čímkoliv, čím svět prošel v nedávné historii,” nechal se slyšet ředitel společnosti Saudi Aramco Amín Násir.

Pohonné hmoty pod 26 korunami za litr, benzin je nejlevnější od dubna 2009

Ekonomika

Vláda Saúdské Arábie vlastní 98,5 procenta akcií Saudi Aramco. Propad cen ropy se tak významně podepisuje i na stavu saúdskoarabských veřejných financí. Jak uvedl server Financial Times, království muselo přistoupit k úsporným opatřením.

Saúdská Arábie tak mimo jiné zvýšila daň z přidané hodnoty (DPH) z 5 na 15 procent, snížila investiční náklady nebo zrušila příspěvky na životní náklady pro státní zaměstnance.

Reklama

Související články

Saúdská Arábie eskaluje cenovou válku

Saúdská Arábie eskaluje cenovou válku s Ruskem. Země od dubna zvýší těžbu ropy na 12,3 milionu barelů denně, uvedl server listu Financial Times.

Výběr článků

Načítám