Hlavní obsah

Kolabující Opel místo plánu na záchranu nabídl reklamní katalog

Novinky, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německá automobilka Opel by měla uvažovat o konkurzu, prohlásil německý ministr vnitra Wolfgang Schaeuble. O pomoci pro jednu z největších automobilek v Evropě stále ještě nebylo rozhodnuto. Sama společnost k odvrácení případného bankrotu zatím příliš nepřispěla. Místo fundovaného plánu na svoji záchranu firma nabídla vládě spíše jakýsi reklamní katalog.

Článek

Opel žádá tamní vládu o 3,3 miliardy eur na svoji záchranu. Zatím se však ozývají hlasy proti státní pomoci.

"Moderní insolvenční zákony nejsou určeny k destrukci, ale naopak k udržení ekonomických hodnot,“ citovala BBC ministra. Ten dodal, že veřejnost si často spojuje konkurz s bankrotem, což podle něj není správné. Vstup do konkurzu je podle ministra lepší, než aby se podniku ujal stát.

Německá média podle BBC napsala, že vláda je momentálně žádostí automobilky o peníze rozčarována. Firma totiž měla představit svůj plán, jak by se měla dostat z nejhoršího. Místo toho odevzdala brožuru čítající 217 stran na lesklém papíře připomínající spíše reklamní katalog.

Opel patří stejně jako švédský Saab pod křídla největší americké automobilky General Motors. Ta sama stojí před bankrotem, proto žádá vládu USA o další peníze (již dostala přes 13 miliard dolarů). Média upozornila, že německý premiér se mimo záznam vyjádřil, že byl šokován tím, že Opel nemá žádné peníze a majetek. Vše totiž patří General Motors.

Reklama

Související články

Berlín nerozhodl o pomoci automobilce Opel

Německá koaliční vláda kancléřky Angely Merkelové ještě nerozhodla o státní pomoci pro automobilku Opel. Po jednání s vedením společnosti v Berlíně to...

Výběr článků

Načítám