Hlavní obsah

Kolabující Lotyšsko se stále potácí, ekonomika zažila nevídaný pokles

Novinky, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lotyšská ekonomika nadále zrychluje svůj propad. Po dramatickém zpomalení výkonnosti tamního hospodářství v loňském roce, přichází další špatná zpráva. V prvním čtvrtletí tamní HDP pokleslo meziročně o 18 procent. V pondělí o tom informovala BBC.

Foto: Ints Kalnis, Reuters

Lotyši mají nyní hluboko do kapsy.

Článek

Podle oficiálních statistik si opět pohoršila průmyslová výroba. Její výsledky patřily již v předešlých měsících mezi nejhorší v celé Evropě.

„Pokles HDP je o něco horší než na počátku devadesátých let. Již v uplynulých několika dnech bylo vidět, že pokles je horší než očekávání,“ citovala BBC analytika společnosti SEB Andrise Vilkse.

Lotyšsko:
V zemi o rozloze 64,5 tisíce kilometrů čtverečních žije 2,24 miliónu lidí. Nezaměstnanost je v Lotyšsku nad deseti procenty. Tamní ekonomika se potýká se značnými problémy, loni tamní hospodářství pokleslo o 1,5 procenta. Letos se počítá dokonce s poklesem až o 13 procent. Zemi už dokonce musel podpořit Mezinárodní měnový fond. Kvůli ekonomickému propadu hrozí v Lotyšsku sociální nepokoje.

Lotyšsko se do velkých problémů dostalo již v loňském roce, kdy na mnoho zemí světa těžce dopadla finanční krize. Již v prosinci přislíbil Mezinárodní měnový fond, že zemi půjčí 7,5 miliardy eur, v současnosti více než 200 miliard korun.

V únoru přislíbila pomoc i Česká republika. Senát tehdy schválil vydání dluhopisů v hodnotě 200 miliónů eur, tedy 5,59 miliardy korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám