Hlavní obsah

Koh-i-noor končí s výrobou v Číně, začala být drahá a špatně se plánuje

Novinky, tov

Společnost Koh-i-noor Hardtmuth, lídr v oblasti výroby a prodeje školních, kancelářských a výtvarných potřeb, po 11 letech opouští výrobní závod v čínském Nankingu. Důvodem jsou stoupající mzdové požadavky, zpřísňující se evropská legislativa i složité logistické plánování výroby. Řekl to ve středu předseda správní rady holdingu Koh-i-noor Vlastislav Bříza.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Konečné rozhodnutí o odchodu z Číny padlo v důsledku propadu prodejů v Rusku, které patří mezi nejdůležitější exportní trhy, informovala společnost v tiskové zprávě.

Českobudějovická firma v Číně vyráběla především levnější produkty, určené zejména pro asijský trh a pro hypermarketové řetězce. "Stoupající mzdové požadavky společně s neustále se zpřísňující evropskou legislativou a složitým logistickým plánováním výrobu značně komplikovaly," uvedl Bříza.

Přesun výroby zpět do České republiky podle Břízy znamená, že nezbytné propouštění se bude týkat pouze čínských pracovníků. Zachování pracovních míst v České republice bylo hlavním důvodem zrušení výrobního závodu v Číně. Firma má vedle závodu v Českých Budějovicích téměř dvě desítky provozů v Čechách a na Moravě a další továrnu v Bulharsku, kde vyrábí fixy.

"Z Číny se ale rozhodně nestahujeme, zůstane tam působit naše obchodní firma zajištující distribuci pro asijské trhy," dodal Bříza. O práci v Číně přijde asi stovka lidí, převážně v dělnických profesích.

Na čínském trhu má značka Koh-i-noor Hardmuth tradičně silné postavení, nejžádanější jsou tam umělecké a luxusní produkty vyráběné v České republice. Nejprodávanějším produktem v Číně jsou pastelky řady Mondeluz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám