Hlavní obsah

Koaliční smlouva utáhne lidem opasky

Právo, Marek Přibil

Koaliční smlouva mezi ODS, TOP 09 a Věcmi veřejnými je po měsíčním vyjednávání hotova. Kvůli škrtům - koalice počítá v příštím roce s úsporou 54 miliard - se musí lidé připravit, že budou mít hlouběji do kapsy.

Foto: René Volfík, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Více zaplatí v nemocnicích za poplatky, kvůli zvýšené DPH se jim prodraží léky a potraviny. Koalice také plánuje snížení prostředků na mzdy ve státním sektoru o deset procent. Nejvíce se škrtání dotkne vojáků. Zkrátit by se měla na polovinu i státní podpora stavebního spoření.

Podle smlouvy bude prvním místopředsedou vlády šéf TOP 09 a budoucí ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Vicepremiérem bude také předseda VV Radek John, který míří na ministerstvo vnitra.

Co koalice prosazuje
Ve zdravotnictví
Stanovit standardní výkony, které bude hradit pojišťovna, za lepší péči si lidé připlatí.
Zrušit poplatek za položku na receptu, lidé tak zaplatí 30 korun za celý; běžné léky (Paralen atd.) si budou hradit sami.
Zvýšit platby za pobyt v nemocnici z 60 Kč na nejméně sto.
Zvýšit regulační poplatek za návštěvu specialisty (i na ambulancích)
Zrušit platové tabulky lékařů (schopní vydělají více).
Ve školství
Zavést odložené školné na veřejných VŠ (v max. roční výši 20 tisíc. Kč, jež by studenti spláceli po dosažení průměrného příjmu)
Rozhodnout do konce srpna o případném dalším odkladu státních maturit.
Přesunout 2,1 miliardy korun z obrany na 20tisícové platy začínajících učitelů.
Ve veřejných rozpočtech
Snížená sazba DPH na 10 procent by od 1. ledna 2011 měla vzrůst až o 2 procenta (zdraží se tak asi léky, potraviny, doprava, knihy, vstupenky)
Zrušit daňové zvýhodnění benefitů (stravenek) a zdanit úroky ze stavebního spoření, omezit státní příspěvek
Ušetřit na sociálních dávkách pro příští rok až 11 miliard Kč (např. porodné bude nově jen na první dítě a pouze pro rodiče s příjmy do 2,4násobku životního minima)
Vyjednat podobu důchodové reformy, jež by mohla začít v r. 2012. Lidem asi o tři až čtyři procenta klesnou odvody na soc. pojištění a uspořené peníze si budou moci (budou-li mladší 40 let, tak budou muset) převést do penzijních fondů.
V podpoře podnikání a energetice
Změnit zákoník práce tak, aby ulehčil přijímání a propouštění zaměstnanců.
Dostavět dva bloky JE Temelín, modernizovat Dukovany.
V dopravě
Zrušit silniční daň pro osobní automobily a odložit zavedení elektronických vinět, rozšířit mýtné pro nákladní auta i na silnice nižších tříd.
V právu, byrokracii, korupci
Zavést jak institut korunního svědka (bude-li v závažných kauzách vypovídat, získá beztrestnost), tak finanční tresty pro politiky za nezákonná rozhodnutí a škody (bude jim hrozit i propadnutí majetku).
Jmenovat všechny úředníky do funkcí na dobu určitou; nově by se to týkalo např. i státních zástupců a ministerských úředníků.

Anketa

Bojíte se utahování opasků?
Ano
28 %
Ne
70,4 %
Je mi to jedno
1,6 %
Celkem hlasovalo 48592 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám