Hlavní obsah

Koalice chce zachovat nízké DPH z ubytování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Šéfové koaličních stran schválili v úterý návrh na zachování sazby DPH z ubytovacích služeb v pětiprocentní výši. Tedy alespoň pro příští rok. Od ledna 2005 se ubytování mělo přesunout do zvýšené 19procentní sazby. Pokud návrh projde Sněmovnou, k očekávanému zdražení ubytování zatím nedojde.

Foto: Vratislav Konečný

Fotografku málem zašlápněte

Článek

Návrh začal ve vládě už na jaře prosazovat bývalý ministr pro místní rozvoj, nyní ministr spravedlnosti Pavel Němec. Minulý týden se k němu připojil i současný ministr pro místní rozvoj Jiří Paroubek.

Ministr financí Bohuslav Sobotka se snížením ale nesouhlasil. Na příští rok totiž počítá s příjmy ze zvýšené DPH. "Víme, že to koalicí prošlo, ale ministerstvo je od začátku proti tomuto návrhu," řekl Novinkám mluvčí Marek Zeman. 

Podle Dimuna by zvýšení sazby DPH státní pokladně mnoho peněz navíc nepřineslo, protože by mnoha hotelům způsobilo pokles příjmů a snížily by se také příjmy z turistiky

O tom, zda se DPH na ubytování zvýší či nikoliv, rozhodne Sněmovna ještě na říjnové schůzi. Návrh je jednou z mnoha změn v novele zákona o DPH, která upravuje nedostatky v zákoně platícím od května.

Předsedové koaliční stran na schůzce kromě toho souhlasili s víkendovou dohodou zástupců ČSSD a odborů veřejné strávy, že státní zaměstnanci dostanou 25 procent 14. platů. [celá zpráva]. Jejich výše měla být původně desetiprocentní.

Reklama

Výběr článků

Načítám