Hlavní obsah

Klaus: krizi v Řecku způsobilo euro

Berlín

Krizi v Řecku nezpůsobila jeho hospodářská politika, ale euro. V rozhovoru pro středeční vydání německého deníku Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) to tvrdí prezident Václav Klaus.

Foto: Petr Horník, Právo

Český prezident Václav Klaus

Článek

Navzdory tomu, že z pohledu hospodářského růstu a ekonomické stability podle něj eurozóna už dávno zkrachovala, nemyslí si, že evropští politici nechají nyní euro padnout. Cena za to však bude podle Klause velmi vysoká.

"Skutečná příčina této tragédie není racionální nebo neracionální hospodářská politika v Řecku, ale euro, které tuto tragédii způsobilo," uvedl prezident, který je známý svým skeptickým postojem ke společné evropské měně.

Zaplatí to daňoví poplatníci z ostatních zemí, míní Klaus

Pro Řecko by podle něj bylo řešením devalvovat měnu asi o 40 procent, což ale není možné. Alternativou by bylo snížení mezd v zemi o 40 procent. To však Klaus zas nepovažuje za jednoduše proveditelné.

"Pak zbývá už jen jediné řešení, totiž převod peněz daňových poplatníků z ostatních zemí měnové unie," soudí Klaus.

Chápe prý, že se v zemích, jako je Německo, proti tomu zvedá odpor. "Proč by také měli němečtí daňoví plátci subvencovat Řecko? To je zcela legitimní otázka," řekl prezident, který ve čtvrtek vystoupí v Berlíně s přednáškou o evropské integraci.

Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's (S) v úterý snížila hlavní rating Řecka na stupeň BB-plus, což byla v zemích eurozóny dosud nevídaná věc. Snížení ratingu postihlo i Portugalsko. Zpráva okamžitě poslala akcie v západní Evropě prudce dolů, EU zvažuje svolat mimořádný summit.

Reklama

Související témata:

Související články

Eurozóna už zkrachovala, domnívá se Klaus

Podle prezidenta Václava Klause projekt eurozóny, tedy společenství zemí, v nichž se platí eurem, neuspěl. Prohlásil to ve čtvrtek v týdeníku Ekonom. Jednotná...

Nedůvěra k Řecku zatím přetrvává

Oficiální žádost Řecka o finanční pomoc od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu zatím nezlomila nedůvěru investorů. Nervozitu investorů potvrzují stále...

Rating Řecka spadl do spekulativního pásma

Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's (S&P) v úterý snížila hlavní rating Řecka na stupeň BB-plus, což byla v zemích eurozóny dosud nevídaná věc....

Výběr článků

Načítám