Hlavní obsah

Kjótský protokol by měla částečně nahradit G8

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DAVOS

Britský premiér Tony Blair v sobotu vyslovil názor, že největší ekonomické mocnosti ve skupině G8 by se měly domluvit na opatřeních proti nepříznivým změnám klimatu. Na Světovém ekonomickém fóru ve švýcarském Davosu prohlásil, že od německého předsednictví této skupiny očekává příslušné kroky k dohodě, jež by v příštích letech nahradila současný Kjótský protokol.

Článek

"Německé předsednictví G8 nám dává příležitost se dohodnout alespoň na principech nové, závazné mezinárodní dohody, která by vstoupila v platnost, až Kjótský protokol v roce 2012 vyprší," sdělil Blair na fóru. Dodal, že by mělo jít o radikálnější opatření než přineslo Kjóto. Také by mělo konečně zahrnovat všechny velké státy světa. Blair upozornil, že jakákoli dohoda bez závazků, jimiž by se řídily Spojené státy, Čína a Indie, by neměla potřebný účinek.

Podle Blaira by také stálo za to uvažovat o sloučení Mezinárodního měnového fondu a Světové banky, přičemž by v nové vzniklé organizaci měly významnější vliv rozvojové země.

Blair podporuju rozšíření Rady bezpečnosti

Britský ministerský předseda se také vyslovil pro rozšíření současné Rady bezpečnosti OSN o další stálé členy, jimiž by mohly být Německo, Japonsko, Brazílie, Indie a také africké a muslimské země. Tím by podle jeho názoru mohla být efektivnější. Řekl, že jednou z možností, jak změnit současný systém pěti stálých členů a deseti nestálých, kteří se střídají, by bylo vytvoření jakéhosi "polostálého" statutu bez práva veta.

Blair rovněž vyzval ke změnám pravidel v chodu rozšířené Evropské unie, v níž je nyní 27 členů, ale platí stále systém pro 15 států.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám